Hardenberg – Politie stuurt brief naar afnemers verdovende middelen

De politie heeft een brief gestuurd naar ongeveer 80 personen die naar voren zijn gekomen als afnemer van drugs in een onderzoek naar de handel in verdovende middelen. Daarnaast gaan jeugdagenten in gesprek met een aantal jeugdige gebruikers en hun ouders. De boodschap: wees je ervan bewust dat het in bezit hebben van drugs strafbaar is en een strafblad  consequenties heeft voor je toekomst.1 min


In november 2019 is een onderzoek gestart in de gemeente Hardenberg naar een overlastgevende jeugdgroep en de handel in verdovende middelen. Tijdens het onderzoek zijn vier verdachten aangehouden en er zijn diverse telefoonnummers bekend geworden die werden gebruikt door afnemers. Er werd gecommuniceerd over het kopen van drugs. Er bleek ook een aantal gebruikers in de leeftijdscategorie tot 25 jaar tussen te zitten. Iedereen die één van de telefoonnummers op zijn of haar naam heeft staan ontvangt een brief van de politie.

Preventie

“Het in bezit hebben van drugs is strafbaar. Op dit moment hebben de gebruikers een brief gekregen en zijn ze geen verdachte, maar wat gebeurt er de volgende keer? Als een drugsbezitter wordt aangehouden en veroordeeld dan heeft hij of zij een strafblad. Dat heeft consequenties voor de toekomst. Wij werken in IJsselland met onze partners aan een veilige en leefbare omgeving. Voor al onze inwoners en zeker voor de jeugd. Wij willen voorkomen dat ze in de criminaliteit terecht komen. Daarom gaan wij nu op een preventieve manier in verbinding met de jeugd en hun ouders”, zegt Ramon Arnhem, Districtschef van de politie in IJsselland.

Eerste keer

Ook gaan wijkagenten in gesprek met een aantal oudere drugsbezitters die al langer in beeld zijn bij de politie en hulpverleners. De politie in Hardenberg vindt het belangrijk om ook bij hun een signaal af te geven en te wijzen op de mogelijkheden om af te komen van hun verslaving. De personen die worden benaderd hebben een telefoonnummer op naam staan dat is gebruikt in de contacten met de verdachten. Er is zorgvuldig gekeken naar hun rol en de adressering van de brieven. Op dit moment heeft de politie het vermoeden dat een aantal van die telefoonnummers op naam staat van ouders van jonge gebruikers. Door een brief te sturen naar de ouder(s) worden ook de ouders in stelling gebracht. Het is voor Politie IJsselland de eerste keer dat zij een dergelijke groep op deze manier benadert.

Hoe zit het met de privacy?

Wij maken gebruik van gegevens die naar voren zijn gekomen in een politieonderzoek. Die gegevens mogen we gebruiken om mensen te benaderen. Wij delen deze informatie niet met derden. In dit geval is zorgvuldig bekeken welke telefoonnummers gebruikt zijn in het contact met de verdachten van dit onderzoek.