Hagenaar (42) en Haagse (35) aangehouden voor witwassen

1 min


Den Haag – De politie hield dinsdagmiddag 29 juli omstreeks 18.00 uur een 42-jarige Hagenaar aan op de Hobbemastraat op verdenking van witwassen. Op datzelfde moment hielden agenten ook een 35-jarige vrouw aan op de Msr. Nolenslaan, zij wordt verdacht van schuld witwassen (katvangen). Beide verdachten zitten in beperkingen.

Agenten namen bij de aanhoudingen twee voertuigen in beslag die vermoedelijk zijn aangeschaft met geld verkregen uit het criminele circuit. In beide woningen van de verdachten werden huiszoekingen gedaan. Ook hier werd gezocht naar luxe goederen, verschillende waardevolle goederen zijn in beslag genomen. Ook werden gegevensdragers in beslag genomen.

 

Ontnemen van luxe goederen

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad daadwerkelijk niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld en daarmee aangeschafte luxe goederen, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen. Zo ook in het geval van de 43-jarige Hagenaar die in een auto reed met een waarde van meer dan 70.000 euro. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geeind na een veroordeling door de rechtbank.

Politie en Openbaar Ministerie investeren veel om een einde te maken aan de criminaliteit en overlast van criminele jeugd in de omgeving van De Heemstraat. Doel van de aanpak is criminelen laten zien dat misdaad niet loont. Juist daarom is het ontnemen van statussymbolen een essentieel onderdeel van effectieve criminaliteitsbestrijding. Politie, OM en organisaties als de Belastingdienst, het UWV en gemeenten werken nauw samen om ook te kijken naar de mogelijkheden om onder meer uitkeringen te ontnemen.

Buurtbewoners

Door zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn en alert op te treden bij overlastmeldingen probeert de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen. Sommige mensen durven, uit angst voor criminelen, informatie niet met de politie te delen. Door dat wel te doen, krijgt de politie beter zicht op de hotshots en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden. Dit in combinatie met een gebiedsgebonden aanpak waarbij politie in samenwerking met andere betrokken instanties, waaronder de gemeente Den Haag, de reclassering en het openbaar ministerie (OM). Doel van de gebiedsgebonden aanpak is de overlast en het hinderlijke gedrag van de jongeren binnen hun netwerk te stoppen en zo het netwerk te doorbreken.