Leeuwarden, Assen, Gasteren – De politie heeft dinsdag vier mannen aangehouden bij invallen in het kader van een witwasonderzoek. Twee van hen worden verdacht van het witwassen van crimineel verkregen geld. De andere twee zijn aangehouden in een hennepkwekerij.
Gedurende de actiedag werden vijftien locaties in met name Leeuwarden bezocht. Er is beslag gelegd op een woning en een loods. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op diverse waardevolle goederen, waaronder auto’s, boten en sieraden.
Aanleiding onderzoek
De politie verzamelde informatie over het uitgavenpatroon van de twee hoofdverdachten (34 en 47 jaar uit Leeuwarden). Dat patroon en hun bezittingen passen niet bij hun inkomen. Dat was in oktober 2013 voor het Openbaar Ministerie aanleiding om een integraal team te formeren van medewerkers van de politie en FIOD, dat een financieel onderzoek startte. In dit onderzoek kreeg de politie zicht op diverse panden die een rol spelen rondom de twee aangehouden verdachten. Het onderzoek was vandaag aanleiding voor het bezoeken van die panden. Beide hoofdverdachten zijn vanochtend vroeg aangehouden en ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Zij worden verdacht van het witwassen van crimineel geld en/of deelname aan gelegenheidsstructuren die het witwassen van crimineel geld mogelijk maken.
Zoekingen
Tijdens de actie zijn op 15 locaties in Leeuwarden, Gasteren en Assen invallen gedaan. De 47-jarige verdachte is in zijn woning aangehouden. De 34-jarige verdachte is in een pand aan de Oostergoweg aangehouden. In dat pand werd ook een hennepkwekerij met zo’n 800 oogstrijpe hennepplanten aangetroffen. Behalve de 34-jarige man waren in de hennepkwekerij nog twee mannen aanwezig (34 en 45 jaar uit Leeuwarden). Ook zij zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor.
De zoekingen waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds is gezocht naar financiële en administratieve papieren en computerapparatuur.
Misdaad mag niet lonen
Bij de invallen is beslag gelegd op één woning en een loods. Daarnaast is zeker 150.000 euro aan contant geld en 250.000 euro liquide middelen in beslag gelegd. Bovendien is een aantal kluizen aangetroffen dat nog nader onderzocht moet worden.
In totaal zijn vijf auto’s in beslag genomen, waaronder een Aston Martin ter waarden van € 380.000 en een Audi ter waarde van € 54.000. Daarnaast is beslag gelegd op twee boten, een heftruck, een scooter, een grote hoeveelheid kleding, schoenen en sierraden.
Ook is er daadwerkelijk (financiële) administratie en computerapparatuur meegenomen voor nader onderzoek.
De politie, de FIOD en het Openbaar Ministerie werken nauw samen om criminelen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Het afpakken van crimineel verkregen vermogen hoort daar bij. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.
Ondersteuning
De politie heeft bij de actie ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, digitale opsporing en de landelijke eenheid (DLOS). Daarnaast is er ondersteuning geboden door de FIOD, de belastingdienst en de Landmacht. De ingezette militairen van de Landmacht zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van gebouwen en terreinen. Op aanwijzen van de militairen is daadwerkelijk een aantal verborgen plaatsen gevonden.
Georganiseerde criminaliteit
Vervolg onderzoek
Het onderzoek naar de groep aangehouden verdachten wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.