Ermelo – Vraag en antwoordlijst overleden vrouw Ermelo

Afgelopen woensdag vond er een heftig incident plaats aan de Magnolialaan in Ermelo. Een vrouw van 57 jaar kwam door een misdrijf om het leven. Haar 61-jarige man is aangehouden en wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw. We merken dat het incident veel impact heeft in de buurt. Ook hebben mensen vragen over wat er precies is gebeurd. Dat is heel begrijpelijk. Op veel vragen kunnen we op dit moment echter geen antwoorden geven. Hieronder hebben we een vraag en antwoordlijst gezet met vragen waar we wel antwoord op kunnen geven.1 min


1. Wat is er precies gebeurd aan de Magnolialaan in Ermelo?

Wat we weten is dat de politie op woensdag 11 september omstreeks 22. 00 uur een overleden vrouw aantrof in de woning. Het bleek te gaan om de 57-jarige bewoonster. Haar echtgenoot, een 61-jarige man, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Op basis van het eerste onderzoek gaat de politie uit van een misdrijf. Wat er precies is gebeurd moet het verdere onderzoek uitwijzen

2. Waarom kan de politie niet meer informatie geven?

In dergelijke onderzoeken is het van belang dat er, zolang het onderzoek nog loopt, niet teveel details naar buiten komen. Details over wat er gebeurd is en hoe iemand is overleden, is belangrijke informatie tijdens bijvoorbeeld een verhoor. Daarnaast heeft de politie te maken met de privacy van betrokkenen. Wat we kunnen vertellen, zullen we vertellen maar dat is in deze fase beperkt.

3. Waarom heeft depolitie naar buiten gebracht dat de vrouw eerder die avond belde voor advies omdat ze bang was?

Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn en wat we kunnen vertellen, te vertellen. Deze informatie zou op enig moment sowieso bekend worden. Wij kiezen er voor om zelf met deze informatie te komen en daarbij de juiste uitleg te geven.

4. Waarom voelde ze zich niet veilig?

Op de inhoud van het gesprek kunnen we in het belang van het onderzoek niet ingaan en ook omdat dit de privacy van de betrokkenen raakt .

5. Waarom is de politie niet meteen gekomen toen de vrouw belde dat ze bang was?

Uit de informatie die op dat moment bekend was, bleek niet dat ze acuut gevaar liep. Door de medewerkster is ondermeer geadviseerd om het huis te verlaten en elders onder dak te vinden en in geval van nood direct 112 te bellen. Deze adviezen zijn in lijn met de geldende werkwijze bij dit soort meldingen. Het nieuws dat de vrouw later op de avond is overleden, is ook bij de politie hard aangekomen. Het telefoongesprek zal nog wel geëvalueerd worden om te kijken of hier in de toekomst  nog anders mee omgegaan moet worden.

6. Hoe laat is de melding binnengekomen?

Over het tijdstip van de melding kunnen we op dit moment in het belang van het onderzoek niets zeggen. We willen voorkomen dat de verdachte zijn verklaringen hierop gaat aanpassen.

7. Waarom worden bewoners in de wijk niet rechtstreeks op de hoogte gehouden?

Alleen nabestaanden worden actief en persoonlijk over het verloop van het onderzoek geïnformeerd. Buurtbewoners en anderen worden door de politie geïnformeerd via de officiële kanalen van de politie; politie.nl en de social media accounts. Na voorgeleiding van de verdachte gaat de woordvoering over naar het Openbaar Ministerie.