Elf aanhoudingen na onderzoek politie en justitie naar crimineel jeugdnetwerk

2 min


Den Haag – Na een groot voorbereidend onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag naar de activiteiten van een crimineel jeugdnetwerk in Den Haag Zuidwest zijn in de ochtend van dinsdag 14 januari in totaal 11 verdachten aangehouden op verdenking van 25 woninginbraken, openlijk geweld, oplichting en verzekeringsfraude. Met de aanhoudingen hebben de politie en Openbaar Ministerie een volgende stap gezet in de aanpak van criminele (jeugd)netwerken in het verzorgingsgebied van Bureau Beresteinlaan en in het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk.

De aanhoudingen vonden plaats tijdens een grootschalige actie op tien verschillende locaties, waarbij een groot aantal politieagenten en partners betrokken was, waardoor de verdachten elkaar niet zouden kunnen waarschuwen. Deze grootschalige inzet was nodig, zodat alle aanhoudingen gelijktijdig plaats konden vinden. Alle verdachten zijn mannen (vier van 17 jaar, vijf van 19 jaar, één van 20 jaar en één van 21 jaar) en afkomstig uit Den Haag. Alle tien woningen werden doorzocht. Hierbij werd in totaal meer dan 70.000 euro aan contact geld aangetroffen, een vuurwapen, een ander op een vuurwapen gelijkend wapen, inbrekerswerktuig en diverse sieraden.

Onderzoek

De aangehouden verdachten waren al langere tijd in beeld bij de politie door banden met een crimineel jeugdnetwerk in Den Haag Zuidwest. Op basis van binnengekomen informatie werd een uitgebreid recherche-onderzoek gestart naar deze groep jongeren. Uit het onderzoek bleek dat de aangehouden personen verdacht worden van een reeks van minstens 25 woninginbraken, die in wisselende samenstelling werden gepleegd. Daarnaast worden zij verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen of goederen, oplichting en verzekeringsfraude.

Buurtbewoners

Kort na de aanhoudingen gingen wijkagenten bij buurtbewoners langs om uit te leggen waarom de aanhoudingen werden verricht. Ook de gemeente, woningbouwvereniging en Jeugdzorg waren aanwezig, om het gesprek aan te gaan. De omliggende buurtbewoners werden door middel van een brief geïnformeerd over de politie-inzet in hun omgeving.

Aanpak Beresteinlaan

Sinds februari van vorig jaar doet een speciaal politieteam aan Bureau Beresteinlaan onderzoek naar de activiteiten van een groep van ongeveer 70 overlastgevende criminele jongeren die samen een crimineel (jeugd)netwerk vormen, met als doel het aanpakken van crimineel gedrag, het terugdringen van overlast en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. De politie werkt bij deze aanpak nauw samen met het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag. Met deze aanpak worden negatieve rolmodellen zoveel mogelijk uit de groep getrokken, om op die manier de overlast terug te dringen.

Succesvol

Dat deze aanpak werkt blijkt uit het feit dat de criminaliteit in de wijk is gedaald. Ten opzichte van 2012 daalde het aantal woninginbraken met 22%, het aantal straatroven met 60% en het aantal overvallen met 33%.  Een aantal jongeren die eerst in beeld waren, komt niet meer in aanraking met de politie, onder meer dankzij de inspanningen van Jeugdzorg, Reclassering Nederland en andere partners, die inzetten op het veranderen van het gedrag van jeugdige verdachten.

Misdaad loont niet

Paul van Musscher, politiechef in Den Haag: “De Haagse totaalaanpak waarin politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente schouder aan schouder optreden tegen deze vorm van criminaliteit werkt. De stad wordt door deze aanpak beduidend veiliger en daar plukt de burger als eerste de vruchten van. Daarnaast slaat de politie met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen effectief zijn. In het geval van de “hotshots” uit het verzorgingsgebied van Bureau Beresteinlaan kan dit het ontnemen van hun statussymbolen zijn. Maar ook het ontnemen van uitkeringen of personen samen met partners uit hun woning krijgen, behoort tot de mogelijkheden. Welke maatregel ook genomen wordt, misdaad mag nooit lonen.”