De politie werd gebeld om te komen naar een winkel waar een 23-jarige beveiligingsmedewerker iemand onder controle had, die hij had aangesproken omdat deze er met enkele smartphones vandoor wilde gaan. Hierop ontstond een vechtpartij, waarbij de medewerker enkele klappen kreeg. Hij wist de verdachte niettemin tegen de grond te werken. De gealarmeerde politie nam direct de 38-jarige man (zonder vaste woon- of verblijfplaats) over.
Op dat moment kwam een medewerker van een naburige winkel aanlopen met een ander persoon; deze zou zich verdacht hebben gedragen; bij deze verdachte werden enkele nieuwe smartphones aangetroffen. Ook deze man –een 26 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats- werd ingerekend en meegenomen.
Aanhouding, maar niet door de politie?
Iedereen mag -als die een strafbaar feit ontdekt- een verdachte aanhouden. Dit staat in het Wetboek van Strafrecht artikel 53 Wel zijn er eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.
- De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
- De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.
- Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers
In dit geval in Duiven lijkt het allemaal prima te zijn verlopen; de medewerkers zijn dan ook hartelijk bedankt!
2017192127 RL