Driebergen – Politie en Defensie samen paraat bij terrorisme en grof geweld

Schouder aan schouder werken politie en Defensie tegenwoordig samen in de strijd tegen terrorisme en grof geweld. Dit gebeurt vanuit de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie. Deze dienst zet zich, elke dag weer, in nauwe samenwerking en in wisselend samengestelde teams, in voor de veiligheid van Nederland.1 min


De ministers van Justitie en Veiligheid en van Defensie, de heer Grapperhaus en mevrouw Bijleveld wilden zich persoonlijk laten informeren over de bijdrage van de DSI aan de veiligheid in Nederland. Op woensdag 31 januari brachten zij daarom een werkbezoek.

Wat doet de DSI?

Is er ergens bijvoorbeeld een gewapende overval of een gijzeling dan is er vrij snel een DSI-team ter plaatse dat de geüniformeerde collega’s ondersteunt.

Ook rijden er in het hele land Rapid Response Teams van de DSI rond. De leden van deze teams kunnen handelen bij de meest uiteenlopende incidenten; of het nu gaat om grof geweld, levensbedreigende situaties of om terrorisme. Als het nodig is, zijn er bovendien nog robuustere teams, de zogeheten Quick Reaction Force. En dat doen we overal in Nederland. 

Hoog niveau

“De samenwerking tussen politie en Defensie in het Stelsel van Specialistische Eenheden werkt. Samen met de regionale eenheden van de politie staan zij paraat bij terrorisme en grof geweld”, aldus Jannine van de Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid waaronder de DSI valt. 

 

Remmert Heuff, hoofd DSI, vult aan: “We kunnen op alle geweldsvarianten razendsnel en adequaat reageren. Wij zetten ons daarbij maximaal in voor de veiligheid in Nederland. Ook internationaal gezien staat de DSI op dat vlak in hoog aanzien en is de samenwerking erg goed. Om dit alles ook in de toekomst te kunnen blijven doen, is uitbreiding van het aantal medewerkers hard nodig. We hopen de ministers hiervan te hebben overtuigd.”

 

Minister Bijleveld beaamt dat de DSI op hoog niveau werkt. “Dat heb ik nu zelf mogen zien. De dienst is noodzakelijk voor de veiligheid in Nederland. Dat heeft deze speciale eenheid al bewezen. De unieke samenwerking tussen politie en Defensie maakt niet alleen het hoge niveau, maar ook de enorme veelzijdigheid mogelijk. De DSI is daardoor ingericht om echt alle gevaarlijke situaties aan te kunnen.”

 

Minister Grapperhaus: Ik heb met wat ik vandaag gezien en gehoord heb veel respect voor onze mensen van de DSI en het belangrijke werk dat ze doen voor de veiligheid in Nederland. Het is ook een mooie samenwerking tussen politie en defensie en een belangrijk middel in de strijd tegen terrorisme.