Den Haag – De rechter-commissaris in Den Haag besloot vrijdag 21 februari dat de drie Hagenaars (38, 44 en 47 jaar oud) die dinsdag 18 februari werden aangehouden op verdenking van het faciliteren van mensenhandel, veertien dagen langer vast blijven zitten.
Het drietal wordt er van verdacht woonruimtes te hebben verhuurd aan mensenhandelaren en aan slachtoffers van mensenhandel en daaraan geld hebben verdiend. Hun rol wordt gezien als facilitator van mensenhandel. Oftewel, het mede mogelijk maken van mensenhandel door het beschikbaar stellen van woonruimte aan slachtoffers en verdachten van mensenhandel. Het rechercheteam heeft met vele slachtoffers gesproken in dit en in andere onderzoeken.
Naast de aanhoudingen zijn er in vier woningen huiszoekingen gedaan naar onder meer administratie. Ook werden in twee bedrijfspanden in het centrum van Den Haag zoekingen verricht. Hierbij sloot onder meer de Inspectie SWZ aan. Er zijn onder meer administratie, een aanzienlijk geldbedrag en gegevensdragers zoals mobiele telefoons in beslag genomen.
De Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Den Haag controleerde na de aanhoudingen meerdere panden op illegale bewoning. De DSO gaat bij een aantal woningen op een later moment nader onderzoek doen. Uit onderzoek moet nog blijken of er in de al gecontroleerde woningen teveel mensen ingeschreven stonden of dat er mensen woonden die niet ingeschreven waren op de betreffende woning. Tevens wordt nog onderzocht of in de bezochte panden slachtoffers van mensenhandel woonachtig waren.
Het onderzoek is waar mogelijk in samenwerking met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Den Haag verricht. Binnen het RIEC Den Haag werken de gemeenten, de Belastingdienst, de politie, het Openbaar Ministerie en andere veiligheidspartners samen, om als overheid een effectief antwoord te hebben tegen de georganiseerde criminaliteit. Door deze samenwerking is het mogelijk om criminele organisatiestructuren integraal te analyseren, bloot te te leggen en via een bestuursrechtelijke, fiscaalrechtelijke en/of strafrechtelijke weg aan te pakken.
Complexiteit mensenhandel
Mensenhandel is een complex strafbaar feit. Politie en Openbaar Ministerie treden al jaren streng op tegen mensenhandelaren. Recent nog werden zeven Hongaarse mannen door de Haagse rechtbank veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De hoogste straf die de rechtbank in deze zaak oplegde was 10 jaar. In dat onderzoek bleek dat de slachtoffers gedwongen werden vaak van woningen te veranderen. Die informatie was voor de recherche aanleiding om een nieuw onderzoek te starten. Dit keer naar de verhuurders van deze woningen. Zij worden ervan verdacht dat zij mensenhandelaren en hun slachtoffers van woningen voorzien en hier zelf geld aan verdienen. Op deze manier faciliteren zij mensenhandel, hetgeen strafbaar is. Dit onderzoek leidde naar de drie Hagenaars die dinsdag zijn aangehouden.