Friesland/Groningen – De eerste voorjaarsdag is voor veel motorrijders reden om hun stalen ros weer van stal te halen. De politie ziet elk jaar weer dat motorrijders met name in het voorjaar hun motor even testen en de snelheid omhoog gooien. Helaas regelmatig met ongelukken tot gevolg.
Snelle motorrijders rijbewijs kwijt
In de provincie Groningen moesten zaterdagmiddag drie motorrijders hun rijbewijs inleveren. Op de Fraamklapsterweg bij Middelstum reed een motorrijder met een snelheid van 140 km/uur, terwijl daar de maximum toegestane snelheid 60 km/uur is. Op de Panserweg in Zoutkamp werd eveneens een motorrijder met 140 km/uur geklokt. Hier geldt een maximum van 80 km/uur. Tot slot reed op de N388 Grijpskerk een motorrijder met 138 km/uur in plaats van de toegestane 80 km/uur.
Twee motorrijders onderuit
Op de Jupiterweg in Leeuwarden is een motorrijder onderuit gegaan. De man vertelde dat hij juist een nieuwe achterband had geplaatst. Hij verloor, mogelijk door de nog gladde teflonlaag, de macht over het stuur en ging onderuit. Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
In Minnertsga ging op de Tjessingawei een motorrijder onderuit. De man remde voor een overstekende fietser en verloor hierdoor de controle over de motor. Hij gleed door over het wegdek, waarbij ook de fiets werd geraakt. Zowel de fietser als de motorrijder zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
Campagne ‘Veurjoar in de kop’
De politie in Noord-Nederland en de verkeer- en vervoerberaden van Drenthe en Groningen voeren al een paar jaar de campagne ‘Veurjoar in de kop?’. Met de campagne hopen de VVB’s en de politie het aantal ongelukken te verminderen. De campagne is gericht op motorrijders zelf maar vraagt ook bij andere weggebruikers aandacht voor de aanwezigheid van motorrijders op de weg.
Kijk ook op http://www.veurjoarindekop.nl/.
Veiligheid door goede voorbereiding
Technische mankementen en een gebrek aan routine zijn belangrijke oorzaken van veel ongevallen met motorrijders in het voorjaar. De motor heeft vaak enkele maanden stilgestaan, wat met name voor de bandenspanning niet goed is. Daarnaast heeft de motorrijder zelf een tijd niet meer op een motor gereden en is daardoor zijn routine kwijt. Veel motorrijders realiseren zich dat niet. De politie adviseert daarom om voor de eerste rit de motor goed te controleren, vooral de bandenspanning en de remmen. Daarnaast doen motorrijders er goed aan het rijden, vooral het sturen en remmen, even te oefenen op een rustige plek. Tot slot moeten zij er op bedacht zijn dat andere verkeersdeelnemers soms lange tijd geen motor zijn tegengekomen en hen dus niet altijd (op tijd) zien aankomen.