Den Helder – Onderzoek naar vastgoedfraude

Op dinsdagmorgen heeft de politie zoekingen verricht in de woning en het bedrijfspand van een hypotheekadviseur in de gemeente Den Helder. Hierbij is de administratie in beslag genomen. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. De hypotheekadviseur wordt verdacht van fraude.1 min


De zaak kwam aan het rollen toen twee banken, die geld voor hypothecaire leningen ter beschikking stelden, zich bij de politie meldden. Zij hadden enkele tientallen dossiers waarbij sterk werd getwijfeld aan de echtheid van sommige ingediende documenten. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan mogelijk vals opgemaakte werkgeversverklaringen. De dossiers waren terug te voeren naar het Helderse bedrijf.

Hypotheek weigeren

Bij het aanvragen van een hypotheek moeten veel gegevens worden verstrekt. De bank  wil immers zeker weten dat het uitgeleende geld ook weer terugkomt. Daarom wordt er gevraagd naar een werkgeversverklaring om te controleren dat de aanvrager betaald vast werk heeft. Ook kan er worden gevraagd naar bewijs dat een ander huis is verkocht, waardoor geld vrij komt of er geen sprake is van dubbele lasten. Het vermoeden bestaat dat er in dit geval onjuiste gegevens zijn verstrekt of mogelijk valse documenten zijn overgedragen. Hierdoor kunnen hypotheken zijn verstrekt aan mensen die daar eigenlijk niet voor in aanmerking zouden komen.

Onwetend

Tijdens het onderzoek wordt er ook gekeken naar de personen die een hypotheek hebben aangevraagd. Het kan zijn dat zij niet hebben geweten van de onjuiste documenten, maar het kan ook zijn dat zij hier bewust aan hebben meegewerkt of zelf dat zij zelf het initiatief hebben genomen om zwart geld weg te werken. De politie sluit niet uit dat deze personen als verdachte zullen worden aangemerkt.

Ondermijning

De overheid heeft veel aandacht voor ondermijnende criminaliteit, waarbij de grens tussen de boven- en de onderwereld vervaagt. En met een goede reden, want criminelen maken steeds meer gebruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties bij hun criminele praktijken. Denk daarbij aan het witwassen van geld uit grootschalige hennepteelt of drugshandel, mensenhandel, fraude met subsidies of uitkeringen en cybercrime.
Met een mix van strafrechtelijk, fiscale en bestuurlijke maatregelen pakken we de criminelen aan, niet alleen in hun portemonnee, maar ook via hun boekhouding en bedrijfsvoering (bv vergunningen).

Centraal in de aanpak staat het Regionaal Informatie en Expertisecentrum. Het RIEC stimuleert en ondersteunt de integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit door onder andere diverse overheidsinstanties (Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD, Douane en gemeenten, eventueel aangevuld met andere en/of private partijen) samen te brengen. Een intensieve samenwerking en informatiedeling is noodzakelijk in de strijd tegen ondermijning.