De twee Poolse collega’s arriveerden donderdagavond 2 december in Nederland. ‘Het zijn hooggekwalificeerde Poolse politieagenten uit Krakau die gespecialiseerd zijn in de aanpak van mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Daarnaast spreken ze goed Engels’, legt Marscha van den Broek uit. Marscha is adviseur internationale politiesamenwerking bij de Eenheid Den Haag.
Gekleed in uniform, maar zonder geweldsmiddelen, werkten de Poolse collega’s samen met agenten van de politieteams in Laak, Segbroek, Overbosch, Hillegom, Lisse en Teylingen, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Westland. Ze gingen mee op patrouille en spraken onder meer met landgenoten en verschillende burgemeesters. Daarbij stonden specifieke casussen met Poolse betrokkenen in de verschillende gemeenten centraal. Zo zijn verschillende woon- en werklocaties en supermarkten bezocht.
Ook gingen onze Poolse collega’s ter lering op bezoek bij verschillende afdelingen van de Nederlandse politie: het Internationaal Rechtshulp Centrum, de afdeling Operations en de afdeling Luchtvaart bijvoorbeeld. Daarnaast zijn ze betrokken bij een zogenoemd fieldlab, waarbij verschillende partijen de handen ineenslaan om moeilijke problemen op te lossen. In dit geval ging het om een samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Glastuinbouw Nederland en de FNV in de aanpak van uitbuiting van Poolse arbeidsmigranten in Westland.
Lees verder onder de foto.
Contact met de Poolse gemeenschap
De gebieden die afgelopen week voor dit uitwisselingsproject bezocht zijn, hebben gemeen dat er veel Poolse mensen werken en leven. Natuurlijk is de Nederlandse politie er ook voor hen. Een probleem is echter dat het contact tussen de Poolse gemeenschap en de Nederlandse politie soms stroef verloopt. De Pools-Nederlandse samenwerking moet bijdragen aan een groter vertrouwen van de Poolse inwoners in de Nederlandse politie.
Dat werd niet alleen nagestreefd door fysiek aanwezig te zijn op straat en daar in gesprek te gaan met Poolse mensen. De uitwisseling is afgesloten met een webinar voor alle geïnteresseerde betrokkenen. Daar gaf de Poolse brigadier Magdalena Jablonska Magda een presentatie naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Politie en werd gesproken over de samenwerking.
Marscha blikt tevreden terug op wat er tijdens de uitwisseling is bereikt. ‘’We merkten dat mensen eerst schrokken bij het zien van de Poolse agenten, maar het vervolgens heel fijn vonden om met hen in gesprek te kunnen gaan.’’ Ze noemt als voorbeeld een Poolse arbeidsmigrant die door de agenten in het Pools geholpen kon worden bij het doen van aangifte na diefstal. ‘’Er is echt weer een mooie basis gecreëerd om in de toekomst op verder te bouwen.’’
Lees verder onder de foto.
Samenwerking
Het is niet voor het eerst dat op deze manier wordt samengewerkt. De Poolse en Nederlandse politie sloegen zo’n vijftien jaar geleden de handen al ineen. Aanvankelijk voornamelijk om in Polen te delen hoe de Nederlandse politie werkt. Om de Poolse mensen in Nederland te laten zien dat de politie er hier ook voor hen is én om hun problemen beter aan te kunnen pakken, kwamen drie jaar geleden voor het eerst Poolse agenten naar Nederland toe.
De politieagenten uit de twee landen zijn verschillende werkwijzen gewend. Zo gaat de Nederlandse politie vaker in gesprek, waar de Poolse politie repressiever werkt. Door informatie over deze verschillende werkwijzen met elkaar te delen, kunnen de Poolse en Nederlandse agenten elkaar versterken en ondersteunen. Door kennis en ervaring op deze manier jaarlijks met elkaar te blijven delen, hoopt de Nederlandse politie uiteindelijk te komen tot beter contact met de Poolse gemeenschap in Nederland.