Den Haag – Politieagent gewond na aanhouding

De politie heeft in de nacht van zondag 10 maart rond 00:15 uur een 35- jarige man uit Rotterdam aangehouden in verband met openbare dronkenschap. Bij deze aanhouding mishandelde hij een politieagent.1 min


Twee agenten zagen tijdens hun reguliere surveillance op de Escamplaan een aantal personen op de grond liggen. Bij nadere inspectie van de situatie zagen zij dat een man in een plas bloed lag, zijn neus was opgezwollen en stond bovendien scheef. De bebloede man was agressief en slecht aanspreekbaar en maakte een verwarde indruk, oorzaak was vermoedelijk overmatig gebruik van alcohol.

Omstanders verklaarden aan de agenten dat de gewonde man ruzie had met vriend en daardoor ten val kwam, waardoor hij de verwondingen opliep in het gezicht. In afwachting van de gebelde ambulance nam de man plaats in de auto van een van zijn vrienden. De agenten vroegen de man tevergeefs meerdere malen om zich te kalmeren en om uit de auto te komen. Omdat de man agressief bleef naar zijn omgeving hebben de agenten de man aangehouden voor openbaar dronkenschap. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en schopte een van de agenten hard op zijn knie. De agenten kregen de man niet uit het voertuig. Pas toen er meerder agenten ter plaatse waren konden zij met gemeenschappelijke inspanning de agressieve man uit het voertuig halen. Daarbij werden geweldsmiddelen ingezet. De man is overgebracht naar een politiebureau. De gewonde agent heeft aangifte gedaan van mishandeling. De voor dronkenschap aangehouden man is gehoord en politie onderzoekt de zaak nader. 

Stap naar voren

In hun werk worden agenten dagelijks geconfronteerd met geweld. Soms hebben zij geen keus en vraagt de situatie erom dat ze zelf geweld toepassen. Bijvoorbeeld om een verdachte onder controle te krijgen of een veilige situatie te creëren voor zichzelf en/of omstanders.

Om dat goed te kunnen doen, mogen agenten als dat nodig is geweld gebruiken. Waar anderen een stap terug doen, stappen zij veelal naar voren. Maar geweld gebruiken mag uiteraard niet zomaar; er zijn strenge voorwaarden en regels aan verbonden. Ook moet de politieagent geweld melden en verantwoording afleggen over het toegepaste geweld. 

Geweld tegen politiemensen of anderen met een publieke taak

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Ook als er aanwijzingen zijn dat het geweld is gepleegd onder invloed van alcohol of drugs, kunnen verdachten zwaardere straffen krijgen.