Benjamin, Robert en Sharda staan klaar om voor de politiemensen een onvervalste klasse-koffie in te schenken. Ze komen van detacheringsbureau Ctalents dat mensen met een zintuigelijke uitdaging (blind, doof, slechtziend of -horend) inzet op plekken waar hun talenten tot hun recht komen. Na maar liefst 500 kopjes koffie te hebben getapt mogen ze zichzelf barista noemen. Of beter: gebaarista, want de klant bestelt zijn koffie bij hen in gebarentaal. Hij toetst op een scherm zijn koffie naar keuze aan waarna hij krijgt te zien met welke gebaren hij zijn koffiekeuze aan de barista kenbaar kan maken. Ctalents noemt dit de Sign Language Coffee Bar.
Plek op de arbeidsmarkt
Mensen met een zintuigelijke uitdaging zoals doof- of slechthorendheid hebben vaak moeite hun plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Zo heerst onder blinde en dove mensen een werkloosheidspercentage van 59%. De zogenoemde Banenafspraak is hard nodig om ook deze mensen een kans op de banenmarkt te geven. De politie maakt met onder andere dit initiatief (politie)werk van de Banenafspraak!
Steun van SAOP
Jory de Groot, coördinator Banenafspraak bij Politie Den Haag, legt uit hoe de samenwerking met deze gebaarista’s tot stand is gekomen. ‘Ik las over het concept van de Sign Language Coffee bar en dacht: “Dit moeten wij ook hebben!” Koffie is zo’n beetje de brandstof van onze organisatie. En nu kunnen we écht lekkere koffie drinken, leren we gebarentaal en maken we hiermee mogelijk dat mensen met een auditieve beperking binnen politie aan slag kunnen. Een win-winsituatie! Met subsidie vanuit de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Politie (SAOP) en in samenwerking met Team Facilitaire Services en onze bedrijfscateraar VITAM hebben we dit kunnen opzetten. Politiemedewerkers kunnen bij hun warme dranken ook nog lekkernijen kopen van Koekenbakkerij ‘t Möpke: een werk- en dagbesteding voor onder anderen mensen met een licht verstandelijke beperking.’