Samen met het Openbaar Ministerie (OM) zorgt de politie met acties als deze dat wanbetalers en daders die zich onttrekken aan een taak- of vrijheidsstraf worden opgespoord, en hun straf alsnog ondergaan. Voor het vertrouwen in onze rechtsstaat, het gevoel van veiligheid en de wetenschap dat iemand met een veroordeling de dans niet ontspringt.
Zeven aanhoudingen
Met ruim dertig collega’s werden vijftig adressen bezocht. Waar mensen zelf de deur niet openden, verschafte een sleutelspecialist toegang tot de woning. In totaal werden zeven personen aangehouden. Zo werd een 52-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden die nog een gevangenisstraf van 180 dagen open had staan. Ook werd een 31-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden die nog een signalering op haar naam had staan in een lopende strafzaak. Daarnaast nam de politie beslag op een BMW-5 en werden er vier rijbewijzen ingenomen.
DNA-gesignaleerden
Personen die zijn veroordeeld of die door de officier van justitie worden verplicht om hun DNA af te staan komen als DNA-gesignaleerde bekend te staan bij de politie. DNA-gesignaleerden die zich niet vanzelf hebben gemeld, konden gisteren ook rekenen op een bezoek van de politie.
Coördinatie Executie Taken (CET) en het EVA-team
Deze actie werd uitgevoerd onder begeleiding van de Coördinatie Executie Taken (CET) en het Executie Vonnissen Afgestraften (EVA) team. Net als in elke eenheid beschikt ook de Eenheid Den Haag over een CET dat is ingericht om toe te zien op een juiste uitvoering van de bovengenoemde executieopdrachten. Deze CET’s gebruiken het landelijke systeem Executie & Signalering (E&S). Met dit systeem kunnen agenten direct zien of iemand nog een straf of boete heeft openstaan. Zij hebben daardoor snel een compleet beeld. Ook kunnen agenten meteen actie ondernemen, zoals het afnemen van DNA, het laten betalen van een openstaand bedrag of het aanhouden van de persoon in kwestie. Daarnaast houdt het EVA-team zich actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook bij schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde het hele jaar door rekenen op een bezoek van het EVA-team.
Digitaal loket CJIB
Op de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kunt u controleren of u nog een verkeers- of andere boete heeft openstaan of een straf moet uitzitten. Staat er voor u een signalering open? Heeft u nog een boete openstaan bij het CJIB? Meld u zich dan met uw legitimatiebewijs bij een politiebureau. Dit voorkomt dat de politie u op een voor u ongelegen moment meeneemt.