Bureau Hoefkade kreeg de afgelopen tijd meerdere signalen dat er vanuit het café in verdovende middelen gehandeld werd. Ook werd in het café openlijk softdrugs gebruikt. Op basis van de binnengekomen informatie startte vanuit Bureau Hoefkade een onderzoek, waarin de vermoedens van drugshandel steeds sterker werden. Daarom werd in de late middag van dinsdag 8 november, onder leiding van een officier van justitie, een inval gedaan in het café.
Resultaat
Nadat alle aanwezigen gecontroleerd waren en de panden hadden verlaten, doorzochten agenten en speurhond geleiders het café. In totaal werden er acht verdachten aangehouden waarvan drie voor de handel in verdovende middelen, drie ongewenste vreemdelingen, één omdat hij zich niet kon legitimeren en een man die meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs op zak had. Daarnaast werd een geldbedrag van bijna 6000 euro in beslag genomen bij verschillende verdachten.
Sluiting
Op basis van de bevindingen werd op last van burgemeester Van Aartsen het café voor twee weken gesloten. In die periode wordt onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn. De omwonenden zullen met een brief van de politie worden geïnformeerd over het doel en de resultaten van de actie van dinsdag. Van de verdachten zitten de vier mannen (Hagenaars van 31, 38 en 46) die werden aangehouden voor drugshandel en het bezit van de softdrugs vast aan het bureau en zullen worden verhoord. De ongewenste vreemdelingen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en de man die zich niet kon legitimeren, kreeg daarvoor een proces-verbaal.
Ondermijning
Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.
Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.