Den Bosch/ Rosmalen – Arrestaties in onderzoek naar groepsverkrachtingen

In een al langer lopend onderzoek naar groepsverkrachtingen zijn dinsdagochtend op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch arrestaties verricht. In alle vroegte werden acht mannen in de leeftijd van 18 tot 26 jaar uit ’s-Hertogenbosch en Rosmalen opgepakt. Hun woningen worden doorzocht.2 min


De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen. Afzonderlijk van elkaar deden drie tienermeisjes uit ’s-Hertogenbosch melding van verkrachting door meerdere jongens op verschillende momenten. In alle gevallen kwamen de meisjes in contact met leden van de groep, onder meer via social media. De meisjes werden vermoedelijk gedrogeerd en vervolgens in weerloze toestand misbruikt door meerdere jongens uit de groep. Soms werd er geweld gebruikt. Het misbruik vond plaats bij een garagebedrijf in ’s-Hertogenbosch. In april van dit jaar deden forensisch rechercheurs sporenonderzoek in een ruimte bij het bedrijf. In die ruimte zouden de verkrachtingen hebben plaatsgevonden.

 

Doorzoekingen

Tijdens de doorzoekingen van dinsdag worden niet alleen zaken in beslag genomen die als bewijs kunnen dienen. Ook worden er kostbare spullen in beslag genomen in verband met mogelijke schadevergoedingen aan slachtoffers, die later door de rechter kunnen worden opgelegd. Het rechercheteam heeft aanwijzingen dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden van de groep, maar daarover tot nu toe hebben gezwegen, bijvoorbeeld uit angst voor de jongens. Nu de jongens uit de groep vastzitten, is die drempel mogelijk lager.

 

Weet dat er hulp is

Misschien schieten er allerlei gedachten en vragen door je hoofd, maar vind je het lastig om hulp te zoeken. Of het nu recent gebeurd is of langer geleden, weet dat er hulp voor je is: “Wij snappen heel goed dat meisjes die zoiets hebben meegemaakt in de war zijn en het moeilijk vinden om hierover te praten. Het kan zelf zo zijn dat zij zich geen slachtoffer voelen”, vertelt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld (CSG). In dit centrum werkt de politie samen met artsen en hulpverleners als het net gebeurd om slachtoffers te helpen. Heb je vragen of wil over een ervaring praten? Dan kun je bellen met het CSG op 0800-0188.

 

Soortgelijke ervaringen?

Heb je een soortgelijke ervaring? Je kunt dan contact opnemen met de zedenpolitie op 0900-8844 voor een informatief gesprek. Zedenrechercheurs vragen je tijdens het informatieve gesprek wat er is gebeurd en kunnen op sommige feiten doorvragen. De zedenrechercheurs geven je de nodige informatie die je kan helpen bij de beslissing wel of geen aangifte te doen. Alle informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Je beslist zelf of je aangifte of alleen melding doet. De rechercheurs brengen je, als je dat wilt, in contact met hulpverleners voor hulp en advies.  De belangrijkste hulpverleners zijn: Centrum Seksueel Geweld (CSG), Slachtofferhulp Nederland en Veilig Thuis.

 

Naaktfoto’s

Binnen het onderzoek zijn naaktfoto’s en ander beeldmateriaal naar voren gekomen. Als het gaat om beeldmateriaal van een minderjarige is het bezit en verspreiden ervan altijd strafbaar. Het valt onder kinderporno en wanneer wij dit soort beelden tegenkomen onderzoeken wij altijd de herkomst en de verspreiding. De impact die dit heeft op slachtoffers is enorm: “De gevolgen zijn hetzelfde als bij fysiek seksueel misbruik: schaamte, angsten, somberheid. Het liefste willen ze alles vergeten, maar omdat de beelden niet verwijderd kunnen worden, blijft de stress aanhouden. Dat bemoeilijkt de verwerking.“

De doorzoekingen van de woningen van de verdachten gaan zeker tot in de middag duren. De aangehouden jongens gaan in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.