Daling criminaliteit in Zeeland

5 min


Tilburg – De geregistreerde criminaliteit laat in de eenheid Zeeland-West-Brabant op belangrijke punten een daling zien. Dat blijkt uit de (geëxtrapoleerde) jaarcijfers van 2013 die Politiechef Hans Vissers op donderdag 19 december 2013 presenteerde. Naast een forse afname van overvallen en geweld, laten ook woninginbraken, straatroven en bedrijfsinbraken een (lichte) daling zien. De autodiefstellen blijven nagenoeg stabiel.

Hoogste prioriteit

De inzet op woninginbraken, overvallen en straatroof (WOS) heeft in de loop van het jaar steeds meer prioriteit gekregen. 2013 begon zeer slecht, maar in de loop van het jaar werd het verloren terrein ruimschoots terug gewonnen. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant heeft de aanpak op de genoemde delicten verscherpt door nog nadrukkelijker samen te werken met de gemeenten, het Openbaar Ministerie en burgers. Vanaf augustus heeft de politie de focus van de hele organisatie op de WOS-aanpak in de volle breedte sterk aangescherpt. Onder andere is maximaal geïnvesteerd op heterdaadkracht (het aanhouden op heterdaad). Daarbij is de oplettendheid en hulp van burgers de andere cruciale succesfactor.

Woninginbraken

De woninginbraken namen af van 7961 naar 7780 in 2013, een daling van 2,5%. Dat is een opmerkelijk positief resultaat, want in januari en februari 2013 waren er nog 25% meer inbraken dan in dezelfde maanden van het jaar daarvoor. In de laatste maanden ligt het aantal woninginbraken inmiddels fors lager dan vorig jaar.
Bij ongeveer 28% van de woninginbraken bleef het bij een poging. Het aantal aangehouden woninginbrekers is 685. Uit de cijfers blijkt dat woningen die zijn voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen niet of nauwelijks worden bezocht door woninginbrekers. Preventie is en blijft een belangrijk om een woninginbraak te voorkomen.

Overvallen

De overvallen vertoonden afgelopen jaar een forse daling van 15%. In 2012 kwam de teller nog op 165 overvallen. In 2013 is er sprake van 140 overvallen. In ruim een kwart van deze overvallen zijn verdachten aangehouden en een groot aantal overvallen is nog in onderzoek. Een derde van de gepleegde overvallen in 2013 is op woningen. Ook de ram- en plofkraken namen af. De teller bleef daarbij steken op 18 (2012: 29).
Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij Live-View. Hierbij kijkt een centralist in de meldkamer van de politie real-time mee via camerabeelden afkomstig van de locatie waar de overval wordt gepleegd. Landelijk zijn nu 75.000 camera’s aangesloten.
Ook wordt Burgernet steeds vaker ingezet om inwoners te attenderen op een overval.
Overvallen zijn zeer ernstige, veelal gewelddadige en vaak ook laffe feiten met grote impact op de slachtoffers. De buit is meestal laag en bij meer dan één op de drie overvallen worden de daders aangehouden. Overvallers krijgen doorgaans meerjarige gevangenisstraffen. Hans Vissers: “De toekomst ziet er voor de overvallers niet goed uit.. Het delict heeft bij de politie en haar partners de hoogste prioriteit. We worden steeds succesvoller en de samenleving accepteert het niet. De straffen zijn hoog.”

Straatroven

Het aantal straatroven bleef nagenoeg gelijk van 413 in 2012 naar 408 in 2013. Een groot deel van het jaar was er sprake van een hoger aantal straatroven dan vorig jaar, maar de laatste maanden veranderde dat beeld onder invloed van extra inspanningen van politie, gemeenten en andere partners. Bij één op de drie straatroven worden daders aangehouden, in 2013 werden 225 verdachten opgepakt. De buit bestaat vaak uit dure smartphones. Ook hebben daders het voorzien op handtassen, die voor een deel bij oudere mensen uit de handen worden gerukt. In 2013 startte een campagne om burgers te stimuleren om een geo-app te installeren op hun gsm of tablet. Het gaat om een app waarmee het apparaat na diefstal door de politie getraceerd kan worden. Dit heeft inmiddels een aantal keren tot resultaat geleid. In de maand november bracht de politie aan de hand van deze app 3 ontvreemde smartphones terug, waarbij de daders werden aangehouden.

Partners

Politiechef Vissers: “Ondanks de daling in de laatste maanden blijven we er in samenwerking met partners alles aan doen om de woninginbraken, overvallen en straatrooven verder terug te dringen. De initiatieven die gemeenten en ondernemers nu nemen in de aanpak van deze criminaliteit, juich ik uiteraard zeer toe, maar we zijn er nog niet. Ook in 2014 blijven we doorgaan met de verstevigde aanpak op deze drie feiten, want de aantallen zijn nog steeds veel te hoog, in het bijzonder bij woninginbraken. We werken ondermeer aan een nog betere dadergerichte aanpak. Dus niet alleen kijken naar het delict, maar zeker ook investeren in de potentiële daders. We houden hen in de gaten. Daarbij werken we samen met andere partners en instanties, zowel aan de voorkant als aan de achterkant van dit soort criminaliteit. Zo proberen we om daders van dit soort delicten samen met de Veiligheidshuizen op het goede spoor te krijgen.”

Overige delicten

In grote lijnen laat de criminaliteit in de regio een afname zien. Het aantal auto-inbraken daalde met 12% naar 7703 (2012: 8724).Het aantal bedrijfsinbraken daalt met 6% van 2623 naar 2457. Deze daling blijkt zich nu al jarenlang door te zetten. Hieruit blijkt dat goede preventiemaatregelen ook echt helpen. Het aantal autodiefstallen bleef vrijwel gelijk op 844. Opvallend is dat ook bij woninginbraken 181 auto’s werden ontvreemd. De dieven nemen de autosleutels mee uit de woning en gaan er met de auto vandoor. In het afgelopen jaar heeft de politie een dadergroep uit Tilburg aangehouden, die verantwoordelijk was voor de diefstal van een groot aantal dure auto’s na een woninginbraak.
Het aantal opgenomen aangiftes daalde met bijna 7% naar 77.426. Het jaar daarvoor ging het om 82.960 aangiften. Opmerkelijk is dat burgers steeds meer aangifte doen via internet, inmiddels gaat het om bijna de helft van alle aangiftes.

Dienstverlening

De politie zet er op in om haar dienstverlening steeds verder te optimaliseren. Zo kunnen burgers voor het doen van aangifte zelf kiezen tussen een aangifte via internet, telefoon of aan het bureau. Bij woninginbraken wordt in 88% van de gevallen de aangifte bij de slachtoffers thuis opgenomen. Aangevers van woninginbraken, overvallen en straatroof worden teruggebeld over het verloop van de aangifte. Uit een enquête blijkt dat dit, met een ruime 8, zeer hoog wordt gewaardeerd.
Ook de afhandeling van meldingen verbetert steeds verder. Er wordt door de politie sinds een aantal maanden ook bij meldingen met een lagere prioriteit zo snel mogelijk gereageerd. Lukt dat vanwege dringende werkzaamheden niet, dan worden melders daarover telefonisch geïnformeerd. Ook via de site www.politie.nl kunnen burgers steeds meer belangrijke informatie vinden over de politie of hun eigen wijkagent.

Hennepkwekerijen

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant ontplooit diverse initiatieven om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Daarin werkt ze samen met alle gemeenten, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, FIOD, woningcorporaties en met elektriciteitsbedrijven. In het afgelopen jaar is ten aanzien van de hennepcriminaliteit tussen deze partijen een convenant getekend waarin deze samenwerking is geregeld.

In 2013 werden in de eenheid Zeeland-West-Brabant gemiddeld 11 hennepkwekerijen per week opgerold waarbij 1144 verdachten werden aangehouden en 119.681 planten werden geruimd. Bij de verdachten is direct een bedrag ter waarde van € 3,2 miljoen aan crimineel vermogen ontnomen. De politie besteedt veel aandacht aan hennepkwekerijen, omdat deze vorm van criminaliteit gereguleerd wordt vanuit de georganiseerde criminaliteit. Er wordt veel geld mee verdiend.

Overigens blijken veel (woning)branden het gevolg van de aanwezigheid van hennep-kwekerijen en is vaak sprake van diefstal van stroom. Diverse woningovervallen en ripdeals blijken te maken te hebben met illegale hennepteelt.

Met hulp van de burger is de politie in staat om steeds meer zicht te krijgen op hennep-activiteiten. Daarnaast blijkt dat de projectmatige, integrale aanpak met partners werkt, zowel op het gebied van strafrecht, fiscaal recht als bestuursrecht. Succesvol daarin zijn de grote acties, aanpak onder leiding van de Taskforce Brabant-Zeeland en de inzet van het regionale hennep- en afpakteam.

Moord- en doodslag

Tot nu toe waren er in 2013 zes slachtoffers te betreuren als gevolg van moord- en doodslag (2012: 9 slachtoffers). In al deze onderzoeken zijn daders aangehouden, met uitzondering van het onderzoek naar de moord op de Irakese man in Oisterwijk. Nieuw in dit laatste onderzoek is dat via internet de hulp van burgers werd ingeroepen om mee te denken over de oplossing van deze moeilijke zaak. Dat leverde 215 reacties op. Helaas werd de zaak niet opgelost, maar uit een enquête bleek dat burgers erg positief waren over het feit dat zij betrokken werden bij het onderzoek.

De inzet van twitter bij een grootschalig onderzoek naar de vermissing van een man en de vondst van zijn stoffelijk overschot, werd eveneens heel positief gewaardeerd en leverde wel bruikbare tips op. In totaal werden dit jaar 12 grootschalige rechercheonderzoeken in de eenheid gestart.

Verkeersongevallen

Het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van een verkeersongeval kwam in 2013 op 51 (2012: 57) Het aantal verkeersgewonden nam in 2013 licht toe met 4% ten opzichte van 2012, maar ten opzichte van 2011 is nog altijd sprake van een forse daling van 16%. Ook het aantal aanrijdingen, waarbij drank in het spel is, nam afgelopen jaren af (11% tov 2012 en 22% tov 2011).

Verbetering

Hans Vissers is positief over het afgelopen jaar. “Tevreden mag ik weliswaar nooit zijn, want elk verkeersongeluk met een slachtoffer, elke overval en elke woninginbraak met slachtoffers is te veel. Toch zie ik op vrijwel alle terreinen verbetering. Dat komt door de nauwe samenwerking met gemeenten, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en vele andere partners. Het steeds meer optreden als één overheid werpt absoluut zijn vruchten af. Ook het betrekken van burgers bij ons werk gaat steeds beter en levert voor zowel de burgers als voor de politie vele voordelen op.”