Gezamenlijke vuist tegen ondermijning
Om ondermijning aan te pakken is het cruciaal om gezamenlijk op te treden als overheid. Deze keer bestond het integrale samenwerkingsverband uit de Douane, acht gemeenten (Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Boxmeer, Boekel, Uden, Landerd en Sint-Anthonis), de Taskforce RIEC het Openbaar Ministerie Oost-Brabant en diverse onderdelen van de politie.
ANPR
Onder regie van de politie en het OM zijn er bij deze actie zogeheten ANPR camera’s gebruikt. ANPR is een methode om gefotografeerde kentekens op automatische wijze te vergelijken met kentekens in politiebestanden. Deze kentekens hebben onze speciale interesse omdat we bijvoorbeeld het vermoeden hebben dat de gebruiker van de auto actief is in het criminele circuit of dat het voertuig een verborgen ruimte heeft. Ook kan het zo zijn dat er nog een rekening open staat in de vorm van boetes. Na een zogenaamde ANPR hit bij het passeren van de camera wordt het betreffende voertuig gecontroleerd.
Actiedag Cuijk
Maandagmiddag startte de integrale actie tegen ondermijning met een grote verkeerscontrole in Cuijk: dat leidde tot een opmerkelijke vondst. In de laadruimte van een bestelbus werd ruim 1100 kilo aan illegaal vuurwerk ontdekt.
De twee inzittenden van de bus zijn vervolgens aangehouden. Het gaat om een 21-jarige man uit Andijk en een 20-jarige man uit Grootebroek. Zij zitten nog steeds vast en zijn uitgebreid gehoord. Het onderzoek tegen hen is in volle gang en ook de woonadressen van het tweetal zijn doorzocht. Tijdens doorzoekingen in hun woningen werd niets van belang voor het onderzoek gevonden.
Zie de infographic hieronder voor een globaal overzicht van de actie:
Uden
Het parkeerterrein van het Bernhoven Ziekenhuis vormde tijdens de tweede actiedag op dinsdag 14 december het hoofddecor van een grootscheepse controle. Ook de resultaten van de Udense actiedag zijn in grote lijnen op een rijtje gezet met behulp van de infographic hieronder:
Verder ontdekte de gemeente Uden tijdens de controle zes signalen van mogelijke adresfraude en één signaal van mogelijke sociale zekerheidsfraude. Zij gaan dit verder onderzoeken.
Samen tegen ondermijning
We pakken criminelen en frustreren hun activiteiten. Daarnaast controleren we in wijken, op industrieterreinen, op snelwegen en in het buitengebied. Ook volgen we tips op en doen onderzoek. Waar mogelijk rollen we hennepkwekerijen en drugslabs op. We pakken geld en spullen bij criminelen af. Omdat ondermijning een maatschappelijk probleem is werken we samen. Onder andere met buurtbewoners, ondernemers en andere (overheids)partners. Alleen samen lossen we dit probleem op.
Lees hier meer over het thema ondermijning en de integrale aanpak ervan.
Wat kunt u doen?
Wees je bewust van opvallende of ongebruikelijke signalen in je omgeving. Herken ze.
Praat erover met elkaar, uit je zorgen, en zeg “nee” tegen criminelen en hun activiteiten. Meedoen met criminele activiteiten is het probleem, níet de oplossing. Informeer ons en vraag ons om hulp. Dat kan via de wijkagent, door 0900-8844 te bellen en bij spoed via 112. Ook anoniem melden is mogelijk via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000