Apeldoorn (mediadesk) – Woensdag 2 april werkte de politie op verzoek van de Duitse autoriteiten mee aan een groot offensief gericht op mobiel banditisme. Met meer dan 100 politieambtenaren van zowel de eenheid Oost-Nederland als de Landelijke Eenheid werd gericht gecontroleerd in het grensgebied aan Nederlandse zijde. “Samen met buurland Duitsland ervaren we de gevolgen van mobiel banditisme. In de aanpak vinden we elkaar.” Aldus Stoffel Heijsman, politiechef van de politie-eenheid Oost-Nederland.
Het Duitse initiatief draagt de naam MOTIV; Mobile Täter im Visier. Het is vergelijkbaar met het Nederlandse Donkere Dagen Offensief. Meer dan 2000 collega’s werden in de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen ingezet voor controles op regionale wegen, autosnelwegen, treinstations, luchthavens maar ook in en rond steden. In veel gevallen gaat de reis van de mobiele dader verder in het buitenland. Om die reden voerde de politie in Nederland aanvullende controles uit op A1, A35, A18 en A12, inclusief het onderliggende wegennet.
Aanpak mobiel banditisme
Nederland heeft, net als veel ons omringende landen, last van mobiele bendes die Europa doorreizen met als doel een veelvoud van vermogensdelicten te plegen. De bendes houden zich voornamelijk bezig met woninginbraken, winkeldiefstal, straatroven en zakkenrollerij. De buit wordt verkocht of weer mee teruggenomen naar het land van herkomst. De Nationale Politie (politie Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid) zet in op een intensivering van de internationale samenwerking, afspraken en informatie-uitwisseling met de overige landen van Europa.
De aanpak van mobiele criminaliteit via onder meer de autosnelwegen, maar ook het provinciale en lokale wegennet, vormen voor de politie in Oost-Nederland een nadrukkelijk speerpunt. Maar liefst 267 kilometer grens met Duitsland creëert in Oost-Nederland een min of meer natuurlijke doorgang naar de rest van Europa. “De schaalgrootte van Oost-Nederland stelt ons in staat flexibel capaciteit in te zetten daar waar het er toe doet. Met de expertise uit onze eenheid en de kennis op landelijk niveau ondersteunden we dan ook graag de Duitse collega’s. In Oost-Nederland versterken we onze aanpak van mobiel banditisme. Onder andere door intensieve en meer gerichte controles. Ook samenwerking is daarbij onmisbaar. Ons aandeel in MOTIV en het GPT (Grensoverschrijdend Politie Team) zijn daar mooie voorbeelden van,” zegt Stoffel Heijsman.
Resultaten
Van 06.00 tot 22.00 uur werd gericht geselecteerd en gecontroleerd, mede op basis van beschikbare informatie (ANPR). Voertuigen werden grondig doorzocht en inzittenden werd gevraagd naar reisroute en reisdoel. Een tiental verdachten werd aangehouden, in totaal werden zo’n 25.000 voertuigen gecontroleerd en ruim € 6.000,- aan boetes werd geïnd.
Drugs, wapens en DNA
Twee grote snelheidsovertredingen leidden tot een ingenomen rijbewijs en een forse geldboete.
In een auto met een Zweeds kenteken, die volgens de Nederlandse autoriteiten gesloopt had moeten zijn, werden twee personen aangehouden voor verdovende middelen, de Wet Wapens en Munitie en het bij zich hebben van inbrekerswerktuig. Een kilo marihuana werd in beslag genomen en een man werd aangehouden omdat hij nog DNA moest afstaan voor een Amsterdams politieonderzoek.
Naast deze concrete resultaten werd diverse malen nieuwe informatie verkregen, die bij kan dragen aan lopende of nieuwe op te starten onderzoeken.
Samenwerkende opsporingsdiensten
Aan deze gezamenlijke internationale controle van de politie werkten ongeveer 100 medewerkers mee van de politie van Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid. Daarbij ondersteunden waar nodig de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Aan de grens werd uiteraard samengewerkt met de Duitse collega’s van de deelstaat Nordrhein Westfalen.