De politie ondersteunt psychiatrische instellingen als medewerkers een gewelddadige patiënt niet onder controle kunnen krijgen om bijvoorbeeld medicijnen toe te dienen. Zo werden toegesnelde agenten maandagavond 17 juli geconfronteerd met een doorgedraaide patiënt. Aanspreken van de patiënt hielp niet. Daarop werd de schildprocedure ingezet, waarbij politieagenten zich door middel van schilden afschermen. Een beproefd middel om iemand veilig onder controle te krijgen. In dit geval dreigde de agressieve patiënt zich te ontzetten. Inzet van het stroomstootwapen waarborgde de veiligheid van iedereen en de man kon zo zijn medicatie toegediend krijgen.
Parnassia
Parnassia Groep heeft acute opname afdelingen waar patiënten verblijven die het meest ernstig verward zijn door ernstige psychiatrische aandoeningen, dat een gesloten afdeling noodzakelijk is. Een belangrijk deel van deze patiënten wordt gedwongen opgenomen. Soms kunnen deze patiënten met ernstige agressie reageren. Onze ggz professionals zijn in staat om een patiënt tot bedaren te brengen en te voorkomen dat een situatie escaleert.
Een klein deel van deze patiënten verblijft, vanwege ernstige agressie, een deel van hun verblijf in een beveiligde prikkelarme ruimte (een separeer). Ook daar kunnen patiënten in alle gevallen door het verpleegkundig team worden begeleid.
Indien vanuit angst, achterdocht of onmacht een patiënt zodanig agressief is dat we niet de benodigde zorg kunnen leveren (begeleiding, eten of medicijnen) en er gevaar voor de patiënt zelf en de verpleging ontstaat, roepen we de hulp in van politie.
De politie ter plaatse neemt de regie over en zijn vanaf dat moment verantwoordelijk. Met hun kennis en expertise schat de politie in welk middel zij gebruiken, om zo snel mogelijk de situatie onder controle te krijgen met de minste schade voor de patiënt. Binnen deze acute opname afdeling komt dit gemiddeld 15 keer per jaar voor.
Parnassia Groep respecteert de deskundigheid van de politie en de taak die zij uitvoeren. In elke regio heeft de politie en Parnassia Groep nauw contact over de samenwerking in allerlei situaties en vindt er casuïstiek bespreking plaats.
In aanvulling op het item in EenVandaag
Politiemensen in Zwolle, Amersfoort en de Eenheid Noord-Nederland zijn opgeleid om het stroomstootwapen te hanteren, net als hondengeleiders in de Eenheid Rotterdam. De politiemensen worden opgeleid door docenten van de Politieacademie. Bijna 300 agenten doen mee aan de pilot. De proef duurt een jaar. Volgend jaar wordt het gebruik geëvalueerd.
Wanneer zet de politie het stroomstootwapen in?
Het stroomstootwapen leidt niet tot meer geweld door de politie, maar juist tot meer precies gedoseerd geweld: maximaal effect met minimaal letsel. De taser kan bijvoorbeeld ingezet worden in situaties waarin politiemensen worden geconfronteerd met agressie van mensen die door overmatig drank- of drugsgebruik niet gevoelig zijn voor de wapenstok of pepperspray of om verwarde personen die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving.
Welk type gebruikt de politie?
De politie heeft voor de proef enkele tientallen stroomstootwapens aangeschaft. Het gaat om het model Taser X2, een dubbelschots stroomstootwapen dat ook in gebruik is bij de Arrestatieteams in ons land. Buitenlands onderzoek toont aan dat letsel bij zowel burgers als agenten afneemt door het gebruik van zogenoemde less than lethal middelen, zoals het stroomstootwapen.
De werking
Je kunt de taser gebruiken door er mee te schieten of je kunt de taser tegen iemands lichaam houden. In dat geval veroorzaakt het wel pijn, maar geen tijdelijke verlamming. De taser vult het gat op tussen de wapenstok en het pistool. Een taser deelt een klap uit van 0,004 ampère door iemands lichaam. Het stroomstootwapen maakt iemand korte tijd handelingsonbekwaam. Ook als iemand heel sterk is of ongevoelig voor pijnprikkels, bijvoorbeeld door het gebruik van verdovende middelen. Het gebruik van een stroomstootwapen moet ertoe leiden dat politiemensen minder vaak met iemand in gevecht gaan. Na het treffen van een persoon dient het wapen gedurende enkele seconden een stroomstoot toe. Dit zorgt voor een tijdelijk verlies van controle over de spieren. De getroffen persoon zakt hierdoor in elkaar en is enkele seconden niet in staat verzet te bieden. Dat biedt politiemensen de gelegenheid de verdachte onder controle te krijgen.
Voor meer informatie ga naar de themapagina op politie.nl.