Burgers positief over meedenken in opsporingsonderzoek politie Zeeland

1 min


Tilburg, Oisterwijk – Burgers zijn positief over het feit dat de politie hen betrekt bij de opsporing. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat het lectoraat Criminaliteitsbeheersing & Recherchekunde van de Politieacademie uitvoerde in opdracht van politie Zeeland-West-Brabant in de moordzaak op Mostafa Talaie.

Scenario’s

Veiligheid is niet alleen een verantwoordelijkheid van de politie, maar ook van burgers, bestuur en bedrijven. Ook bij opsporingszaken roept de politie steeds vaker de hulp in van burgers. Van oudsher gebeurde dat al bijvoorbeeld via getuigenverklaringen en buurtonderzoek, tegenwoordig wordt daarbij ook gebruik gemaakt van bijvoorbeeld internet. De politie Zeeland-West-Brabant plaatste in mei 2013 het dossier van de moordzaak op Mostafa Talaie op www.politie.nl
Bijzonder  was dat de politie daarbij niet alleen om tips en getuigen vroeg, maar tevens burgers opriep om scenario’s aan te dragen. Dat leverde 215 reacties op: 188 scenario’s zijn via de website ingediend en 27 tips werden telefonisch doorgegeven naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht. Doel was vooral om kennis te vergaren omtrent de inzet van dit middel om zo tot mogelijke verbeteringen te komen. Voor het eerst is daarbij via een enquête ook de mening van burgers gevraagd.

Positief

Nagenoeg alle respondenten zijn positief over de inzet van het online dossier op politie.nl, hoofdzakelijk vanwege de grote kennisbron en ‘frisse blik’ die aangeboord wordt. Iets meer dan de helft van de respondenten leverde ook suggesties voor verbetering van het onlinedossier en/of burgerparticipatie bij de opsporing. Hun aanbevelingen hebben betrekking op de wijze van informatieverstrekking, het design van de website en de interactie tussen burgers en het opsporingsteam en tussen burgers onderling. De resultaten van het onderzoek worden door de politie gebruikt om burgerparticipatie in de opsporing te bevorderen en verbeteren.