De agenten controleerden zaterdag tussen 21.00 uur en 00.30 uur op de Sint Ignatiusstraat 450 automobilisten. Zes bestuurder leken bij een eerste blaasproef teveel alcohol te hebben gedronken. Tijdens de ademanalyse op het politiebureau bleken vier bestuurders daadwerkelijk teveel te hebben gedronken, waarop het rijbewijs werd ingevorderd. Het alcoholgehalte varieerde hierbij tussen de 395 ug/l bij een beginnend bestuurder tot 670 ug/l bij een ervaren bestuurder.
Op de Smederijstraat werden tussen 02.00 uur en 04.15 uur 47 blaastesten afgenomen. Hierbij bliezen een ervaren en een beginnend bestuurder teveel. Tijdens de ademanalyse blies de beginnend bestuurder maar liefst 645 ug/l. De ervaren bestuurder 585 ug/l. Van beiden werd het rijbewijs ingevorderd.
Hoe verloopt de procedure bij een blaastest?
U bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Weigert u? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Is het alcoholgehalte in uw adem hoger dan 220 tot 285 ug/l? Dan moet u meekomen naar het bureau voor een ademanalyse. Voor een ‘beginnende bestuurder’ geldt 88 tot 104 ug/l. Op het bureau moet u twee keer blazen. Deze blaastest is nauwkeurig genoeg om te dienen als bewijsmateriaal bij een eventuele vervolging.
Bent u niet in staat om te blazen omdat u te dronken bent of om medische redenen (u bent gewond of hebt longproblemen)? Dan moet u een bloedproef ondergaan. U kunt ook op eigen kosten een bloedproef ondergaan als u het niet eens bent met de uitkomst van de blaasproef. Dit moet u wel op korte termijn regelen. Bij deze proef wordt bloed afgenomen. De proef laat nauwkeurig zien hoe veel u hebt gedronken.