Breda – Verdachte vernieling ontkomt nadat vriend de politie aanvalt

Een agent raakte maandag 4 maart in de Adriaan Bergenstraat gewond bij de aanhouding van een vrouw. Haar vriend, een 30-jarige man uit de gemeente Geertruidenberg, sprong tijdens de aanhouding op de rug van de agent, waardoor de vrouw kon ontkomen. De man is vervolgens onder hevig verzet aangehouden. De agent deed aangifte van mishandeling.1 min


De politie kreeg rond 17.00 uur de melding dat iemand een auto zou vernielen op de eerdergenoemde locatie. Agenten troffen inderdaad een beschadigde auto aan en zagen verderop een vrouw lopen, die voldeed aan het opgegeven signalement. De vrouw was in het gezelschap van een man, die er snel vandoor ging toen de agenten de vrouw aanspraken. Eén van de agenten ging achter hem aan en greep hem vast. Hier was de vrouw blijkbaar niet van gediend en probeerde de agent te slaan. Ze riep dat zij de vernieling had gepleegd en zette het vervolgens op een rennen. De politie ging vervolgens achter de vrouw aan en hield haar aan. Toen de agent haar wilde boeien, kwam haar vriend plotseling met hoge snelheid aangerend en sprong op de rug van de agent, die daardoor ten val kwam. De vrouw wist door zijn aanval te ontkomen. De man is onder hevig verzet aangehouden. Daarbij gebruikten de agenten pepperspray. Het is niet duidelijk waarom de auto is vernield.

Altijd een reactie!

Incidenten waarbij politiemedewerkers agressief of gewelddadig worden behandeld, hebben hoge prioriteit. Deze agent raakte gewond aan zijn schouder en deed aangifte. Er volgt altijd een reactie. Hoe?

  • Politiemedewerkers zijn duidelijk in wat wel en geen toelaatbaar gedrag is en spreken de agressieve persoon er direct op aan. Fysiek geweld wordt natuurlijk niet geaccepteerd, evenmin als bedreiging, mishandeling of belediging. Verdachten worden gelijk aangehouden.
  • De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld.
  • De politie doet altijd direct aangifte.
  • Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen.
  • Schade wordt altijd verhaald op de dader.