Breda – Man slaat vriendin en politie

De politie hield maandagavond 19 maart een 44-jarige man uit Breda aan. Hij sloeg kort hiervoor zijn vriendin. Bij de aanhouding sloeg hij een agent in het gezicht.1 min


De agenten gingen rond 22.30 uur naar de woning in de wijk Doornbos-Linie. Hier spraken zij op straat een vrouw die melding maakte van een mishandeling. Tijdens het gesprek gaf zij aan dat zij zojuist door haar vriend was geslagen. De politie ging hierop naar de woning en troffen de verdachte aan.

Vuistslag

De agenten spraken de verdachte aan en vertelden hem dat hij was aangehouden. Op het moment dat een van de agenten zijn arm pakte, sloeg de verdachte met zijn vuist in het gezicht van de agent. De agent raakte hierdoor gewond, maar hoefde niet behandeld te worden. De man werd in de handboeien geplaatst en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het overbrengen uitte de verdachte meerdere beledigingen richting de politie en spuugde hij naar hen. De vrouw en de politie deden aangifte tegen de verdachte. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Welke maatregelen kunnen er tegen plegers van huiselijk geweld worden genomen?

De burgemeester of namens hem de hulpofficier van justitie kan de pleger van huiselijk geweld een huisverbod opleggen. Dan mag de huiselijk geweldpleger tien dagen lang zijn of haar woning niet meer in. In deze periode mag hij of zij ook geen contact opnemen met het slachtoffer en de eventueel betrokken kinderen. In deze afkoelingsperiode kan de nodige hulpverlening voor alle betrokkenen op gang komen en kan verdere escalatie worden voorkomen. Na deze tien dagen kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Houdt een uit huis geplaatste zich niet aan het huisverbod? Dan kan hij of zij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Huiselijk geweldplegers kunnen worden berecht. Voor mishandeling kan de straf zelfs worden verhoogd als het gaat om een gezinslid.

Is er geen aangifte gedaan? De politie streeft er samen met het openbaar ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen. Dit betekent een vervolging zonder dat er door het slachtoffer aangifte is gedaan.