Breda – Hulpbehoevende oudere vrouw slachtoffer van behulpzame buur

Politiemensen hebben maandagochtend 30 september 2019 in haar woning een 59-jarige vrouw uit Breda buiten heterdaad aangehouden op verdenking van verduistering. De vrouw wordt ervan verdacht tussen 1 maart 2018 en 1 februari 2019 ruim 80.000 euro te hebben gestolen van een 75-jarige hulpbehoevende buurvrouw, voor wie zij onder andere boodschappen deed. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft ze haar slachtoffer volledig weten te isoleren. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt verhoord.2 min


De politie nam dit voorjaar een aangifte op van verduistering. Een 75-jarige vrouw uit Breda, een hulpbehoevende oudere, deed aangifte tegen een buurvrouw. Het slachtoffer had haar pinpas en pincode toevertrouwd aan een nu 59-jarige buurvrouw, die er boodschappen mee zou doen voor het slachtoffer en zou zorgen voor ‘leefgeld’.

Zorgwekkend

Hulpverleners sloegen eind 2018 alarm toen bleek dat rekeningen van het slachtoffer niet meer konden worden betaald en zij haar woning dreigde te verliezen. Diverse hulpverleners staken de koppen bij elkaar en brachten samen met een maatschappelijk werker van Zorg voor elkaar Breda de zorgwekkende situatie van het slachtoffer in kaart. Daarna volgde een aangifte bij de politie.
De politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld, dat maandag leidde tot de aanhouding van de 59-jarige buurvrouw. Ze wordt ervan verdacht zonder toestemming van het slachtoffer een groot geldbedrag te hebben opgenomen van de rekening van het slachtoffer. Ook wordt ze er van verdacht diverse dubieuze aanschaffen en betalingen te hebben gedaan met het geld van het slachtoffer. Bovendien wordt de Bredase er van verdacht op valse wijze een internet betaalaccount te hebben geopend op naam van het slachtoffer. Mogelijk heeft ze hiervoor een mobiele telefoon ontvreemd uit de woning van de 75-jarige vrouw. In totaal zou ze ruim 80.000 euro hebben weten te verduisteren. De politie zet het onderzoek voort en onderzoekt daarbij onder andere wat er met het geld is gebeurd.

Financiële uitbuiting

Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik, zoals bijvoorbeeld financiële uitbuiting. Naar schatting 30.000 ouderen (65+) zijn jaarlijks het slachtoffer van financiële uitbuiting. Aangenomen wordt dat het feitelijke aantal hoger ligt. Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook extra pinnen met de bankpas van de oudere. In 85% van gevallen is de pleger een familielid. In een heel enkel geval makn ook mantelzorgers, andere professionals en vrijwilligers zich hier schuldig aan. Ouderen doen vaak geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.

Om te voorkomen dat er grote bedragen van iemands bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van de lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Zorg er daarnaast via uw bank voor dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening. Zo voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen. Meer tips vindt u in de folder Tips Senioren en Veiligheid.Wilt u als ouderen, familie van ouderen of geinteresserde meer weten over ouderenzorg kijk dan op Zorg voor elkaar Breda (zorgvoorelkaarbreda.nl)