Op donderdagavond 15 december 2016 werd rond 18.25 uur brand ontdekt in een woning voor kamerverhuur aan de Ginnekenweg. De politie zette de omgeving af. Bij het blussen van de brand ontdekte de brandweer spullen voor de teelt van wiet. Later werd een volledige kwekerij aangetroffen. De brandhaard was moeilijk te traceren. Uiteindelijk kwam de brandweer via een gat uit bij een verborgen ruimte. Die ruimte zat tussen het plafond van de begane grond en de vloer van de eerste verdieping. Deze ruimte was ongeveer 1,5 meter hoog en besloeg de gehele woonkameroppervlakte. In deze verborgen ruimte stonden hennepplanten opgesteld, die door de brand verloren waren gegaan. Om 21.13 klonk het sein ‘brand meester’. Rond middernacht en vrijdagochtend moest de brandweer opnieuw in actie komen omdat de resten nog smeulden.
Onderzoek
Een gespecialiseerd ruimingsbedrijf gaat de hennepkwekerij opruimen zodra de locatie veilig is om te betreden. Voor zover nu bekend wordt het bewuste pand bewoond door vijf bewoners. Er zijn nog geen arrestaties verricht. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is geweest voor de hennepteelt.
Brandgevaar
In veel gevallen is er bij hennepkwekerij sprake van amateuristische stroomvoorziening. Vaak wordt de elektriciteit buiten de meter om gestolen. Dat kan zorgen voor brandgevaarlijke situaties, waarbij niet alleen de bewoners zelf maar ook omwonenden gevaar lopen. Heeft u het vermoeden van een wietplantage in uw omgeving? Meld dit dan via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Aanwijzingen die kunnen duiden op een hennepkwekerij:
- Aanwezigheid van hennepgeur
- Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting;
- Constant zoemend of ronkend geluid
- Beslagen/afgeplakte ramen en/of gordijnen die nooit opengaan
- Verdacht gedrag op onregelmatige tijden van onbekende personen met onbekende voertuigen
Prioriteit
Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties).