Het van oorsprong Duitse onderzoek was gericht op verdachten die die bezighielden met het moeilijker traceerbaar maken van virussen en malware door antivirussoftware. Malware bevat kwaadaardige programma’s die je computer ontregelen en afluisteren. Ook kan er als gevolg van malware belangrijke (persoonlijke) informatie worden gestolen met alle gevolgen van dien.
Crypters
Tijdens het onderzoek kwamen diensten als counter anti-virusplatforms en zogenaamde crypters naar voren. De eerste dienst test malware op antivirusproducten om te onderzoeken of deze worden herkend. De crypter kan gebruikt worden om malware te verstoppen in legitieme applicaties zodat deze onherkenbaar worden gemaakt. Tijdens het Duitse onderzoek werd de beheerder van de softwareproducten aangehouden en zijn de server en database in beslag genomen.
Analyse
Op basis van een analyse van de inbeslaggenomen informatie achterhaalde de Duitse politie een grote hoeveelheid aan persoonlijke gegevens van klanten van over de hele wereld. Tijdens een internationale actie in juni 2017 werden in dat verband al arrestaties verricht in Cyprus, Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De actie werd ondersteund door het European Cybercrime Centre van Europol.
Verblijfplaatsen
Uit onderzoek bleek dat ook een aantal klanten woonachtig was in Oost-Brabant. Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant wist de werkelijke verblijfplaats van de verdachten te achterhalen. In november werd op locaties in Sint-Oedenrode en Eindhoven al een inval gedaan. Daarbij werden computerapparatuur en gegevensdragers in beslag genomen. Op de adressen die vandaag werden bezocht zijn opnieuw digitale gegevensdragers meegenomen. Alle data wordt verder geanalyseerd. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
Specialistische kennis
Als de maatschappij verandert, verandert de politie mee. Na de oprichting van het Team High Tech Crime op nationaal niveau, krijgen ook de regionale eenheden een cybercrimeteam. Het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant pakt niet alleen cybercrimezaken aan, maar deelt ook kennis met alle andere politiecollega’s. Zo verspreidt de kennis van cybercrime zich als een olievlek binnen de organisatie. Zo kunnen we slachtoffers beter helpen en tegelijkertijd de samenleving weerbaarder maken tegen deze nieuwe vormen van criminaliteit.
Cybercrime
De computer en internet zijn niet meer weg te denken. Computertechnologie (ICT) vernieuwt zich razendsnel. Hiermee is ook cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. De politie werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te bestrijden. U kunt ons daarbij helpen door aangifte te doen en uzelf te beschermen. Kijk op onze themapagina voor meer informatie.