Bijna 10.000 inwoners Zeeland

2 min


Tilburg – Uit het landelijk onderzoek Veiligheidsmonitor 2013 blijkt dat de inwoners in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant meer bereid zijn tot het doen van aangifte/melding bij de politie en dat de tevredenheid daarover is verbeterd. Verder neemt het gevoel van onveiligheid iets toe ten opzichte van voorafgaande jaren. Dit laatste cijfer ligt dicht bij de gemiddelde resultaten van Nederland. In algemene zin laat het onderzoek geen significante afwijkingen zien vergeleken met dat van 2012. Eind vorig jaar werden in het kader van de veiligheidsmonitor in dit gebied 9720 inwoners geïnterviewd.

Uit de meting komt verder naar voren dat in de eenheid Zeeland-West-Brabant het oordeel over de beschikbaarheid van de politie in de buurt gelijk bleef. De tevredenheid over het functioneren van de politie in zijn algemeenheid en het laatste contact met de politie, wordt minder dan gemiddeld gewaardeerd. Hier is ook een lichte daling zichtbaar ten opzichte van de meting van vorig jaar. Politiechef Hans Vissers vindt het jammer, maar niet onbegrijpelijk, dat de fors hogere inzet op dienstverlening, die in de loop van vorig jaar is ingezet, in de waardering van de burgers nog niet merkbaar is. Hij gaat er vanuit dat die waardering de komende jaren wel degelijk gaat toenemen. “Dat kan niet uitblijven als je zoveel investeert in dienstverlening.”

Slachtofferschap

Het onderzoek toont tevens aan dat burgers in deze regio minder slachtoffer zijn geworden van geweldsdelicten en vandalisme. Het slachtofferschap bij vermogensdelicten en cybercrime neemt daarentegen licht toe. Deze cijfers wijken niet veel af van het landelijke gemiddelde.

Buurtproblematiek
Ten opzichte van de vorige meting laten verkeersoverlast en verloedering in de buurt een kleine toename zien. De sociale overlast blijft nagenoeg gelijk.

Reactie politiechef H. Vissers

“De veiligheidsresultaten over 2013 waren bijzonder goed. Het is altijd weer opvallend dat een sterke verbetering van de objectieve veiligheid niet ook automatisch leidt tot een hogere waardering van het functioneren van de politie.

Dat valt extra op omdat de burger steeds vaker en sneller bereid is de politie te bellen en met haar samen te werken. Het aantal gevallen waarin de politie op aangeven van burgers de afgelopen tijd kon overgaan tot aanhouding op heterdaad van inbrekers, overvallers etc. is duidelijk toegenomen.

Wij blijven doorgaan op de ingeslagen weg van meer en betere dienstverlening aan de burger . Zo hebben we vorige week de eerste 3D-aangiftelocaties in gebruik genomen. Van dit soort dienstverlening hebben we hoge verwachtingen.”

Meetinstrument

De Veiligheidsmonitor is een grootschalig jaarlijks onderzoek van het CBS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten onder de bevolking van 15 jaar en ouder. Dit onderzoek is in het najaar van 2013 voor de zesde achtereenvolgende keer uitgevoerd. Centraal staan onder meer de leefbaarheid van en overlast in de woonbuurt, de veiligheidsbeleving, slachtofferschap van veel voorkomende criminaliteit en de mening over het functioneren van de politie en gemeenten. Het onderzoek hanteert een gestandaardiseerde vragenlijst en methodologie, waardoor de uitkomsten vergelijkbaar zijn.