Bij meer dan 15 auto’s ingebroken

2 min


Zaandam – Zondagavond, 28 december, is er in ruim 15 auto’s ingebroken. Dit gebeurde onder andere aan de Mahoniehout, de Koerakinstraat, Zeemansstraat, Korte Hogendijk, Provincialeweg, Grenehout en de Ilpendamstraat.

In bijna alle gevallen waren de ramen ingeslagen. Het gaat om verschillende merken en typen auto’s. De verdachte heeft onder andere een telefoon en tablet buitgemaakt. In een aantal gevallen was er niets meegenomen uit de auto.

Getuigen zagen een donker getinte man, met een oranje/rode jas lopen in de richting van de Binding. De politie maakte een zoekslag in de omgeving maar kon helaas geen verdachte aanhouden. Getuigen worden verzocht contact op te nemen (0900-8844). De politie doet verder onderzoek en roept mensen op die nog geen aangifte hebben gedaan maar wel gedupeerd zijn, dit alsnog te doen.

Welke maatregelen u zelf kunt nemen om diefstal uit de auto te voorkomen:

• Laat geen waardevolle spullen achter zoals een laptop of navigatiesysteem.
• Verstop ook niets onder de autostoelen: hier kijken auto-inbrekers vaak als eerste.
• Haal de radio (of het ‘frontje’) uit de auto. Neem deze mee en verstop hem niet in de auto.
• Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Haal uw dashboardkastje leeg en zet het open.
• Parkeer op een goed verlichte plaats.
• Zet de auto waar mogelijk op een bewaakte parkeerplaats. Daar wordt veel minder ingebroken.
• Hebt u een stationcar? Dek de lege laadruimte dan niet af.
• Zet uw auto op een plek die verlicht is.
• Zorg voor een goed alarmsysteem.
• Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. Hiermee vergroot u de kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, cassettespeler, cd-speler, speakers, autotelefoon en andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u bij aangifte hier een goede omschrijving van geven. Noteer de gegevens op een registratiekaart.
• Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering de oude code niet onleesbaar.

Melden verdacht gedrag loont

Doordat buurtbewoners alert zijn in de wijk en verdacht gedrag melden bij de politie wordt de pakkans van boeven vergroot. Wat is nu verdacht gedrag? Als u bijvoorbeeld iemand tussen een rij auto’s ziet lopen en door de ruiten naar binnen kijkt. Weglopen en weer terugkomen, een rondje om de auto maken. Ziet u mensen in de wijk die daar niet horen en/of zich vreemd gedragen? Vertrouwt u het niet? Bel bij verdachte omstandigheden altijd 112.

Bewoners weten vaak zelf het beste wat ‘normaal’ gedrag is in hun buurt. Zij zien wat afwijkt, wat zijn plekken waar je normaal gesproken niet stopt, wat zijn mensen die daar normaal niet komen. Ook verdacht is speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij auto’s naar binnen kijken, aan de portier/deurgreep voelen, gereedschap of een steen verstoppen. U helpt criminaliteit voorkomen door hier alert op te zijn en de politie te bellen.

Wat wil de politie weten?

Belangrijk zaken om door te geven aan de politie zijn: (geschatte) leeftijd, lengte, postuur, haarkleur en kapsel, bijzondere of opvallende kenmerken zoals een tatoeage, kleding, vervoersmiddel (merk, model, type, kleur en kenteken), of iemand alleen is of met anderen, of iemand een voorwerp bij zich heeft. Veel van de heterdaad aanhoudingen die de politie doet, is na 1-1-2 meldingen van buurtbewoners. Meer informatie vindt u hier: