Bewoners halen wit voetje

5 min


Regio Den Haag – Om inwoners te waarschuwen voor insluipers werden in de week van 19 t/m 23 mei bij ruim 850 onbeheerd niet afgesloten ramen en deuren witte voetstappen neergelegd. Met deze preventieactie proberen de politie en haar partners bewoners alert te maken op de risico’s van insluiping.

De witte voetstappen hadden namelijk ook van een inbreker kunnen zijn! Alleen in dat geval hadden de bewoners waarschijnlijk waardevolle spullen moeten missen. De preventieacties werden gehouden in samenwerking met de verschillende gemeentes, buurtpreventen, vrijwilligers, studenten en handhavers.

Alphen aan den Rijn

In de actieweek zijn ROC-studenten samen met politiemensen de wijk ingegaan om, daar waar nodig, witte voetjes achter te laten. Bij veel woningen stonden ramen/deuren onbeheerd open. Gedurende de week zijn er voetjes achtergelaten in Beerendrecht (3), Componistenbuurt (16), Oude Ambachtenbuurt (18), Kerk en Zanen (4) en Boskoop (2). De bewoners werden aangesproken. Ze reageerden positief op de actie en beloofden beterschap. Mensen die niet thuis waren troffen bij terugkomst een informatiefolder in hun brievenbus.

Bodegraven-Reeuwijk

Op vrijdag 23 mei tussen 09.30 uur en 11.00 uur werd de preventieactie uitgevoerd binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Bij vijf woningen stond de achterdeur open en is een wit voetje met informatiepakket achtergelaten. Verder werden hier en daar witte voetjes achtergelaten in schuren en/of in niet afgesloten achtertuinen.

Delft

Op woensdag 21 mei kwam de ‘witte voetjesactie’ naar de Poptahof. Bij 17 van de 250 gecontroleerde woningen stonden ramen aan de voorzijde open en werd een voetje achtergelaten. De bewoners ontvingen een informatiepakket met preventietips.

Den Haag

Meerdere wijken in Den Haag werden onderworpen aan het scherpe oog van de politie en meewerkende partners. In totaal werden er zo’n 530 witte voetjes neergelegd bij insluipgevoelige objecten.

Gedurende de campagneweek zijn op verschillende dagen in het Wateringseveld in de buurten Hoge en Lage Veld, Parkbuurt Oosteinde, de Vijvers en de Eilanden woningen gecontroleerd op open ramen en deuren zonder direct toezicht. Op het Hoge en Lage veld zijn bij respectievelijk 5 en 3 woningen witte voetjes achtergelaten. Ook in de andere buurten was daar vanwege open ramen en/of deuren aanleiding voor. Ook in de Rades is een voetjesactie gehouden. Bij 60 woningen werden ramen en/of deuren open aangetroffen zonder daarop direct toezicht was.

In de Schilderwijk en Transvaal werd bij 22 woningen een wit voetje achtergelaten.

In de wijken Kortenbos en het Oude centrum werkte de politie samen met het buurtinterventieteam en studenten Veiligheid van het Mondriaancollege. In Kortenbos stonden meerdere ramen open. Hier zijn ongeveer 120 woningen bekeken en in totaal 16 witte voetjes en informatiebrieven uitgereikt. In de wijk het Oude Centrum, omgeving Nieuwe Molstraat, Wagenstraat en Boekhorststraat, werden ongeveer 100 woningen bekeken en in totaal 10 witte voetjes en informatiebrieven brieven uitgereikt.

Woningen in het Laakkwartier werden zowel overdag als ’s avonds bekeken. In totaal werden bij 84 woningen ramen en deuren open aangetroffen zonder dat bewoners zelf daar direct controle op hadden. In de meeste gevallen ging het om ramen aan de straatzijde. In een enkel geval stond zelfs een voordeur uitnodigend open of ging het om ramen aan de achterzijde of zijkant van de woning of op een eenvoudig bereikbaar balkon. Tien bewoners konden direct worden aangesproken om de actie uit te leggen en preventietips te geven. De overige bewoners kregen een informatiebrief in de bus.

In Loosduinen, waar 2.000 woningen werden gecontroleerd, werden 200 witte voetjes achtergelaten. De bewoners reageerden zeer geïnteresseerd en positief op de actie.

In De Landen, Bezuidenhout-West en Benoordenhout werden in totaal ruim 1250 woningen gecontroleerd. In De Landen, waar 250 woningen bekeken werden, was er geen aanleiding om witte voetjes achter te laten. In de andere wijken stonden bij 30 woningen ramen en/of deuren open zonder direct toezicht en ’s nachts bleek bij een bedrijf de voordeur niet afgesloten te zijn.

In de omgeving van de Valkenboskade, Verademing Irisplein en Kwartellaan en in de Heesterbuurt, Vogelwijk en de Vruchtenbuurt werden bij 70 van de 3.500 gecontroleerde woningen geopende ramen en deuren gevonden. In de Heesterbuurt hadden de bewoners het ’t beste voor elkaar. Daar werden op 650 woningen slecht 2 voetjes uitgereikt. De Vruchtenbuurt scoorde slechter, met 60 voetjes op 600 woningen.

In Leidschenveen richtte de politie zich samen met gemeentelijke handhavers en leden van het buurtpreventieteam, op de omgeving van de Snoekbaarssingel. In totaal zijn zo’n 650 woningen bezocht, waarbij in 2 gevallen witte voeten werden geplaatst.

Gouda

In Gouda was het de beurt aan de wijken Oosterwei/Goverwelle en de Kadebuurt. In 12 gevallen was er aanleiding om een voetje achter te laten. In totaal werden zo’n 350 huizen bekeken.

Kaag en Braassem

Het politieteam in Kaag en Braassem hield op dinsdag 20 mei in een aantal woonkernen preventieve controles. Daar bleek dat de bewoners het prima voor elkaar hadden. Er werden geen woningen aangetroffen met open ramen en/of deuren zonder dat er direct toezicht op was. In Roelofarendsveen werd hier en daar wel een wit voetje achter gelaten.

Krimpenerwaard

Ook woonkernen in de Krimpenerwaard kregen zowel in de middag- als avonduren onverwachts bezoek. Bij ongeveer 70 woningen stonden ramen en/of deuren open zonder dat de bewoners er direct toezicht op hadden en dus werd er een wit voetje achtergelaten.

Leidschendam-Voorburg

De wijkagent van Leidschendam-Zuid hield op donderdag 22 mei tussen 21.00 en 23.00 uur in samenwerking met het buurtpreventieteam een ‘witte voetenactie’. Ruim 400 woningen werden gecontroleerd, waarbij vijf woningen werden aangetroffen met een open raam of deur. Ook hier gold dat er geen direct toezicht op was. Een wit voetje voor de bewoners was het resultaat.

Hillegom

In het kader van de witte voetjesactie ging politieteam Bollenstreek-Noord woningen in de wijk Elsbroek bekijken. Bij verschillende woningen werden ramen en/of deuren open aangetroffen zonder dat er direct toezicht op was. Vanwege het verhoogde risico op insluiping “verdienden” de bewoners een wit voetje.

Pijnacker-Nootdorp

Op dinsdagavond 20 mei, tussen 19.00 en 20.30 uur, was het de beurt aan de wijken Tolhek en Keizershof in Pijnacker. Bij 10 adressen werden ramen en deuren zonder direct toezicht open aangetroffen. Dit was met name aan de voorzijde van woningen. Ook zagen de agenten vuilcontainers aan de buitenzijde tegen schuttingen van achtertuinen, waardoor het wel heel makkelijk wordt voor dieven om in de tuin te komen. De bewoners is uitgelegd dat insluipers van deze gelegenheid gebruik maken en maar weinig tijd nodig hebben om iets waardevols uit een woning te halen.

Wassenaar

In Wassenaar zijn de bewoners van wijken ‘De Kieviet’, ‘Kievitduin’ en ‘Nieuw Wassenaar’ zich goed bewust van de risico’s bij het open zetten van ramen en deuren. In de campagneweek werden daar zo’n 250 huizen bekeken en bleek er op alle open ramen en deuren toezicht te zijn. Helaas was niet iedereen in Wassenaar zo alert, want er werden in Kerkehout, Deijleroord en het Rode Dorp in totaal zo’n 35 witte voetjes achtergelaten. Naast openstaande ramen troffen agenten hier en daar ook sleutels in sloten en openstaande schuren en garages.

Zoetermeer

In de wijken Segwaert, Buytenweg, Palenstein, Dorp en Meerzicht gingen wijkagenten samen met buurtpreventieleden van het WAS-team op onderzoek uit. In 70 gevallen was er aanleiding om een wit voetje achter te laten. Naast het informatieve gesprek met de bewoners en het informatiepakket, kregen sommige bewoners het advies om in de voortuin wat snoeiwerk uit te voeren voor een beter zicht op de woning. Inbrekers en insluipers blijven graag uit het zicht, dus als ze zich niet kunnen verschuilen vormt dat voor hen een extra drempel. En troffen agenten een vuilcontainer bij een raam, balkon of plat dak? Dan gaven ze bewoners de tip om een andere plek voor de container te zoeken.

Zuidplas

Voluntairs van de politie controleerden op woensdag 21 mei ongeveer 200 woningen in de dorpskernen van de gemeente Zuidplas. Op 47 adressen troffen zij ramen en deuren geopend aan. Op adressen waar bewoners niet thuis waren zijn witte voetjes en een preventiebrief achtergelaten. Met bewoners die wel thuis waren zijn gesprekken gevoerd en preventieadviezen gegeven, wat op veel enthousiasme kon rekenen.

Enthousiaste reacties

Overal waar de politie in gesprek ging met bewoners kon ze op enthousiasme rekenen. Daar waar bewoners niet thuis waren werd een informatiefolder achtergelaten.

Preventieadvies

Bewoners die een wit voetje ontvingen en thuis waren, kregen direct een preventieadvies. Bewoners die niet thuis waren, vonden bij thuiskomst een preventiefolder en een brief met informatie over de actie in de bus. Bij de huizen van deze bewoners werden ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, zodat niet kon worden ingeslopen.

Wat de politie doet

Naast preventief surveilleren doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt een forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

Hoe u het insluipers moeilijker maakt

Registreer uw waardevolle goederen

Doe altijd aangifte als er bij u is ingebroken! Alleen dan kan de politie de daders en uw gestolen spullen opsporen. Een juiste omschrijving van de verdwenen spullen is belangrijk om die bij u te kunnen terugbezorgen als ze bij verdachten worden aangetroffen. Zorg dat uw waardevolle goederen goed geregistreerd zijn. Download daarvoor de speciale app op stopheling.nl of vul het registratieformulier waardevolle goederen in op

of www.politiekeurmerk.nl