Bestuurder onder invloed van drugs

1 min


Zwaag – Zondagochtend vroeg heeft de politie een bestuurder aangehouden omdat hij onder invloed van drugs reed.

De 25-jarige bestuurder uit Hensbroek reed zondag omstreeks 3 uur met hoge snelheid over de Berkmergouw in Zwaag. Hij verleende daarbij geen voorrang aan de agenten die op de kruising met het Erf stonden te wachten. Op de Dovenetel kon de man worden aangehouden. De agenten roken een sterke wietlucht en de man keek vreemd uit zijn ogen. De bestuurder moest een bloedproef ondergaan. De uitslag hiervan wordt pas later bekend. Een stukje wiet dat de man bij zich had, is in beslag genomen en er is proces-verbaal opgemaakt.
Drugs in het verkeer
Drugs in het verkeer zijn absoluut taboe. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs. Drugsgebruik is aan te tonen via een bloed- of urineproef. Deze test moet een verdachte bestuurder verplicht ondergaan. De meest voorkomende drug in het verkeer is cannabis. Het effect van cannabis is dat de gebruiker ‘high of ’stoned’ wordt. De reactietijd neemt toe, de coördinatie vermindert en het geheugen raakt aangetast. Stimulerende drugs zoals amfetamine, ecstasy en cocaïne zorgen voor een energieker en alerter gevoel. Men wordt overmoediger en gaat harder en agressiever rijden.
De sancties voor rijden onder invloed van drugs zijn niet mals. Een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal € 7.800 . Ook kan de rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar worden ontzegd. Wanneer iemand binnen vijf jaar opnieuw wordt betrapt, wordt de rijbevoegdheid voor maximaal tien jaar ontzegd.
Medicijnen in het verkeer
Behalve alcohol of drugs, kunnen ook sommige geneesmiddelen het reactievermogen verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om slaap- en kalmeringsmiddelen, spierverslappers en medicijnen tegen overgevoeligheid. Deze geneesmiddelen zijn te herkennen aan een gele waarschuwingssticker op de verpakking. Het kan soms wel 48 uur duren voordat deze medicijnen zijn uitgewerkt. Ook medicijnen zonder gele sticker kunnen het reactievermogen aantasten als ze in hogere doseringen gebruikt worden of in combinatie met alcohol. Dat geldt vooral voor pijnstillers. Lees daarom altijd de bijsluiter en overleg zonodig met de arts.