Goes – Een 29-jarige inwoner van Roosendaal is woensdagavond aangehouden, nadat hij betrokken was bij een eenzijdige verkeersongeval. Hij zat met drank op achter het stuur.
Mobiele telefoon
De aanrijding vond plaats op de Rijksweg A58 in de rijrichting Hoogerheide. Rond 23:00 uur verloor hij de macht over het stuur van zijn auto, nadat hij had geprobeerd zijn mobiele telefoon te pakken. Met zijn auto had hij de middengeleider en zijgeleider enkele keren geraakt. Hij raakte niet gewond.
Test en analyse
Een blaastest op straat leverde de verdenking op van rijden onder invloed. Op het bureau blies hij een waarde van 650 ug/l op het ademanalyseapparaat. De wettelijke limiet bedraagt 220 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen en wordt samen met het proces-verbaal opgestuurd naar het Openbaar Ministerie.
Laat je niet afleiden
Bij de meerderheid van alle ongevallen en bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het (bijna-)ongeval. Wanneer automobilisten er tijdens het rijden hun gedachten niet bij hebben, wordt hun reactietijd langer en vertonen ze afwijkend gedrag. Uit onderzoek blijkt dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol. Sms’en heeft zelfs nog grotere gevolgen dan bellen omdat hier meerdere types afleiding gelijktijdig plaatsvinden. Vooral de visuele afleiding is groot: automobilisten die tijdens het rijden sms’en spenderen 400% meer tijd met hun ogen van de weg dan automobilisten die niet sms’en. Bij het gebruik van de sms-functie blijken mensen langzamer te reageren op informatie en rijden ze langzamer, slingeren ze meer en kijken ze minder op de weg dan bij het gebruik van de belfunctie. Zij nemen hun omgeving minder goed waar en ook remmen ze later en harder, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.