‘Be smart met je phone’

1 min


Provincie Zeeland – Je leest het (te) vaak: ‘De automobilist raakte door onbekende oorzaak in de berm’. In de provincie Zeeland waren in 2014 maar liefst dertig dodelijke slachtoffers te betreuren. Begin januari ging daarom de campagne 'Be smart met je phone, weersta de verleiding' van start.

De afgelopen drie weken schreven agenten van de verkeerspolitie en de lokale teams negentig bekeuringen uit voor het niet handsfree bellen en werd in een situatie een proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk verkeersgedrag. In zeven gevallen ging het om beroepschauffeurs. 21 keer werd opgetreden tegen het niet dragen van de autogordel en 1.226 maal tegen overschrijding van de maximum snelheid. Dit zijn twee factoren die een grote rol spelen bij de aard of omvang van letsel bij een aanrijding.

Campagne

Met de campagne vragen ROVZ, OM en politie aandacht voor de ongevallen en de slachtoffers die vallen in het verkeer. Uit een analyse blijkt dat in 5 tot 25 procent van de ongevallen de bestuurder ‘even bezig was met iets anders’. Met dramatische gevolgen. In januari en februari wordt door het team Verkeer en de lokale politieteams extra aandacht besteed aan afleiding in het verkeer. Dat doen zij met een extra campagne ‘afleiding in het verkeer’.

Repressief en preventief

De politieteams treden repressief en preventief op.  Met onopvallende politieauto’s worden overtreders aangepakt. Er wordt altijd repressief opgetreden tegen niet handsfree telefoongebruik, onvoldoende rechts rijden, over de vluchtstrook rijden en gevaar veroorzaken. Naast een processen-verbaal krijgen bestuurders een folder en een kleine versnapering om de bewustwording ook op een positieve manier te versterken.