* Bekijk hier het eerder gepubliceerde persbericht over de ongeregeldheden in Barneveld, afgelopen mei.
Naar aanleiding van de ongeregeldheden afgelopen mei in Barneveld startte de districtsrecherche Gelderland- Midden een grootschalig onderzoek naar de personen die geweld gebruikten tegen ME- ers (korpsen Gelderland- Zuid en Noord- Oost Gelderland). De afgelopen maanden is er uitvoerig onderzoek gedaan. Zo zijn er onder andere camerabeelden uitgekeken, getuigen gehoord en er is afgelopen 26 oktober uitgebreid aandacht besteed in de uitzending van Opsporing Verzocht. De informatie die het onderzoeksteam naar aanleiding van de uitzending heeft ontvangen, is zeer bruikbaar geweest.
Aanhoudingen verricht
Uiteindelijk leidde dit uitvoerige onderzoek tot de aanhoudingen van acht verdachten op maandag 6 december, woensdag 8 december en maandag 13 december. Het gaat hierbij om acht verdachten van een Defend-groep. De verdachten zouden afgelopen mei tientallen ME- ers hebben belaagd met stokken, stenen en stalen pijpen. Daarnaast werden collega’s ook van achter in hun rug aangevallen, waardoor collega’s ook face to face kwamen te staan met hun belagers en helmen werden afgetrokken.
De verdachten zijn een 46- jarige man uit Utrecht, een 62- jarige man, ook uit Utrecht, een 35- jarige man uit Amsterdam, een 32- jarige man uit IJmuiden, een 51- jarige man uit Delft, een 53- jarige man uit Spijkenisse, een 42- jarige man uit Leeuwarden en een 27- jarige man uit Heerlen. Het onderzoek naar deze ongeregeldheden gaat door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Enorme impact
Geweld tegen politiemensen laat diepe sporen achter bij hen. Wanneer politiemannen of -vrouwen te maken krijgen met agressie en geweld dat tegen hen gericht is, heeft dat enorme weerslag op de politieman en -vrouw. Dit kan ook enorme impact hebben op hun privéleven. De afgelopen maanden is er uitgebreid gesproken met de collega’s die betrokken waren bij de ongeregeldheden in Barneveld. Zij kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie.
Geweld tegen politieambtenaren (GTPA)
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners en treedt er daadkrachtig tegen op. Welke vorm van geweld het ook betreft. Politiemensen werken de-escalerend als het kan. Als het moet, stappen zij naar voren en gaan de confrontatie niet uit de weg; voor de veiligheid van hulpverleners en burgers. Politieambtenaren hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Al jaren voert de politie samen met het Openbaar Ministerie stevig beleid op het gebied van geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. De politie pakt onderzoeken van geweld tegen hulpverleners voortvarend op en het beleid van het OM is er op gericht om veel zwaardere straffen te eisen. Politie en Justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen en daders worden voortvarend door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht.