Haarlem – Woensdagmiddag omstreeks 14.00 en 14.45 uur zijn een 84-jarige vrouw en een 86-jarige man uit Haarlem slachtoffer geworden van een babbeltruc.
Rond 14.00 uur werd er bij een 86-jarige Haarlemmer aangebeld aan zijn woning in de Laurierstraat. Voor zijn deur stond een man die de bewoner vertelde dat zijn dochter een woning had gekocht in dezelfde straat en dat zij spullen had besteld die zouden worden afgeleverd. Hij moest deze spullen in ontvangst nemen, maar kwam hiervoor €500-, tekort. Dit bedrag heeft hij van het slachtoffer geleend. De verdachte is niet teruggekeerd met het geld.
Rond 14.45 uur liep een 84-jarige Haarlemse met haar boodschappen van de Schalkwijkerstraat naar haar woning aan de Zomerkade toen een onbekende man haar aansprak. Hij vertelde haar dat hij van de politie was en dat iemand had geprobeerd in te breken in haar woning. Voor het onderzoek had hij haar bankpas en pincode nodig. De vrouw heeft dit aan de man overgedragen.
Politie heeft onderzoek ingesteld en onderzoekt of deze delicten met elkaar in verband kunnen worden gebracht. De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien of weet u meer? Belt u dan met de politie via 0900-8844.
Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer, reparateur en in dit geval zelfs als politieagent. Als een politieagent of iemand die zich voordoet als politieagent aan de deur komt, vraag altijd om zijn politielegitimatie. Bij twijfel belt u dan 0900-8844.
Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.
Hoe te handelen bij een babbeltruc?
Mocht u toch slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is beter om het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. De politie adviseert ook voor woningovervallen het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112. Hebt u professionele hulp nodig? Neem dan contact op met slachtofferhulp.
Hoe voorkom ik dat grote bedragen van mijn rekening gehaald worden?
Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.
Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?
Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is!
Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?
Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas.
Banken strenger
Sinds 1 januari 2013 hanteren banken strengere regels rond terugbetalen als u slachtoffer bent van babbeltrucs. Banken betalen niet of minder snel terug als de beveiligingscode wordt doorgegeven. Ook blijft gelden dat de pinpas los van de code moet worden bewaard.
Kijk voor meer preventiemaatregelen op:
http://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html
2014108465/ 2014108493