Autodieven aangehouden na ANPR

1 min


Arnhem – De politie heeft dinsdagochtend 28 oktober op de Vlamoven in Arnhem een 42-jarige man zonder vaste woonplaats, aangehouden op verdenking van de diefstal van een autoambulance. Later op de dag is ook een 38-jarige Eerbeker aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Surveillerende agenten kregen dinsdagochtend ter hoogte van het Velperbroekcircuit een zogenaamde hit op de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition). De autoambulance die zij passeerden bleek in de nacht van 24 oktober in Lichtenvoorde te zijn gestolen.

Achtervolging

Hierop werd aan de bestuurder een stopteken gegeven. In plaats van te stoppen besloot de man er echter vandoor te gaan. Er volgde een korte achtervolging waarbij de vluchtende bestuurder in de autoambulance de politieauto heeft geschampt.

Aanhouding

Op de Vlamoven verloor de autodief de controle over het stuur waarbij hij tegen een hek van een bedrijf tot stilstand kwam. Hij trachtte vervolgens nog rennend te ontkomen maar kon vrij snel worden aangehouden.

Schade

De man is voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De gestolen autoambulance is in beslag genomen. Zowel dit gestolen voertuig als de politieauto en een geparkeerde auto raakte beschadigd. Niemand liep letsel op.

Tweede aanhouding

Na verder onderzoek werd dinsdagavond nog een tweede man in zijn woning in Eerbeek aangehouden. Deze 38-jarige Eerbeker wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal. Beide mannen zitten nog voor verder onderzoek en verhoor vast, tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

ANPR

ANPR wordt vooral gebruikt op snelwegen. De camera’s, waarmee kentekens van voorbijrijdende voertuigen worden gescand, kunnen langs of boven de weg bevestigd zijn. Het is ook mogelijk om de ANPR mee te nemen in een politieauto die rondrijdt of op een onopvallende plek langs de weg staat.

De kentekens die met ANPR worden gescand worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Hierin staan de kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn. Ook wanneer een auto bijvoorbeeld als gestolen geregistreerd staat, staat het kenteken in het referentiebestand. 

Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan wordt dit een ‘hit’ genoemd. Op basis van een hit, kan de politie actie ondernemen. Als het kenteken niet in het referentiebestand voorkomt (‘no-hit’), worden de gegevens van de kentekenpassage uit het systeem verwijderd.

(2014114802)

Gerelateerde berichten