Laatste update: | 20-10-2014 | 09:45 |
---|---|
Zaaknummer: | 2014222237 |
Plaats delict: | Alphen aan den Rijn |
De recherche in Alphen aan den Rijn heeft in een schuur in Den Bosch 14 van de 36 gestolen vogels uit Avifauna teruggevonden. Sommige vogels verkeerden in een zorgwekkende toestand, één van de vogels was inmiddels overleden. De recherche komt nog steeds graag in contact met mensen die meer weten over de diefstal of die weten waar de resterende 19 vogels zijn.
Heeft u een tip over deze zaak? Laat het ons weten via het tipformulier
Onbekenden braken tussen maandag 15 september 18.00 uur en dinsdag 16 september 07.10 uur is in bij Vogelpark Avifauna aan de Hoorn. Eenmaal in het park werden ook vogelkooien opengebroken en 36 zeldzame vogels gestolen, waaronder toekans, diverse soorten neushoornvogels, kaketoes, kraagpapegaaien, koningsglansspreeuwen en Dumont Beo’s. Alle vogels zijn voorzien van een chip en een ring om hun poot. De dieven zijn vermoedelijk enkele uren bezig geweest.
Teruggevonden
De recherche startte direct een onderzoek, waarbij zij nauw samenwerkt met het team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Waren Authoriteit (Ministerie van Economische Zaken). Terwijl het onderzoek in volle gang was, werden eind september in Nijmegen al een Reuzentoerako en een geelwangneushoornvogel teruggevonden. De zeldzame Reuzentoerako heeft het niet overleefd. In Den Bosch werd een tok aangetroffen in een achtertuin en overgebracht naar Avifauna.
Schuur
Het onderzoek leidde naar de schuur in Den Bosch, waar de recherche op vrijdag 10 oktober een zoeking deed. Daar troffen zij 14 van de gestolen vogels aan, waarvan een aantal in zeer slechte conditie waren en één overleden bleek te zijn. Zij zijn direct overgebracht naar Avifauna.
Gesignaleerd
De afgelopen tijd kwamen bij de politie meldingen binnen van mensen die mogelijk de nog vermiste gestolen vogels hebben zien vliegen langs het spoor Geldermalsen-Zaltbommel en in Den Bosch. Aangezien de vogels niet gewend zijn zelf in hun voedsel te voorzien en speciale zorg nodig hebben, is het belangrijk dat –wanneer de vogels gezien worden- er direct contact opgenomen wordt met de dierenbescherming, zodat een poging kan worden ondernomen de vogels te vangen. (voor de vogels die nog vermist worden zie bijlage). Door Avifauna is 5000,- beloning beschikbaar besteld voor informatie die leidt tot oplossing van de zaak.
Illegale handel
Met de illegale handel in (beschermde) diersoorten zijn grote winsten te behalen. De illegale handel werkt concurrentievervalsend. De handel in (beschermde) diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in het verdrag Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten.
Vragen
In verband met het onderzoek heeft de recherche de volgende vragen:
– weet u waar de resterende 19 vogels zijn, of zijn geweest sinds de diefstal in september?
– heeft u wellicht de vogels te koop aangeboden gekregen of heeft u gezien dat dergelijke vogels te koop aangeboden werden?
– heeft u iets gezien in de omgeving van Avifauna wat met deze omvangrijke diefstal in verband kan worden gebracht?
– is u de dagen voorafgaand aan de diefstal iets opgevallen in of in de omgeving van het vogelpark?
– heeft u anderszins informatie die wellicht voor het onderzoek van belang kan zijn?
Heeft u informatie die voor de recherche relevant kan zijn, neem dan contact op met de recherche in Alphen aan den Rijn via nummer 0900-8844. Wilt u anoniem uw informatie doorgeven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. U kunt ook het tipformulier onderaan dit bericht invullen, zodat de recherche contact met u op kan nemen. Anoniem invullen is ook mogelijk.