Akersloot – Op de Geesterweg heeft de politie zondagmiddag en –avond een alcoholcontrole gehouden. Tussen 14:00 en 21:30 uur werden in totaal 924 bestuurders aan de kant gezet voor een blaastest.
Hoewel uit de blaastesten op straat bleek dat achttien bestuurders alcohol hadden genuttigd, had niemand de alcohollimiet van 0,5‰ overschreden. Wel liep een bestuurder tegen de lamp die nog een boete van 277,- euro had open staan. Het bedrag werd alsnog voldaan. De alcoholcontrole werd gehouden in verband met het Rock en Roll-weekend in Akersloot.
Rijden onder invloed is een misdrijf
Het is verboden om een voertuig (óók een fiets of brom- of snorfiets) te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5 ‰ bedraagt, maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt staande gehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie op straat de blaastest weigert, laadt de verdenking op zich toch alcohol te hebben genuttigd, en wordt meegenomen voor een ademanalyse op het bureau. Niet meewerken aan de ademanalyse, terwijl er geen medische redenen zijn om niet mee te kunnen werken, betekent dat iemand zich schuldig maakt aan een verkeersmisdrijf. Hierop staan hoge straffen en het rijbewijs kan meteen worden ingevorderd. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).
Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving. Zij mogen al bij 0,2 ‰ niet meer achter het stuur kruipen.
Ongevallen
Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er in Nederland ieder jaar door alcohol zo’n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar).