Purmerend, Wijdewormer – Zaterdag- en zondagavond werd op verschillende locaties op het rijden onder invloed gecontroleerd.
Zondagavond tussen 19:00 en 20:30 uur werden bestuurders op de Waterlandlaan in Purmerend aan de kant gezet. Vijf bestuurders bleken te hebben gedronken. Een 54-jarige Purmerender had de alcohollimiet overschreden en kreeg ter plaatse een strafbeschikking van 360 euro en een rijverbod van een uur. De vier overige bestuurders hadden weliswaar alcohol in hun bloed maar hadden de voor hen geldende alcohollimiet van 0,5 promille niet overschreden en mochten weer doorrijden. In totaal werden 310 bestuurders voor een blaastest aan de kant gezet.
Op de Noorderweg in Wijdewormer werd zaterdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur een alcoholcontrole gehouden en bleken drie van de 165 bestuurders een slok op te hebben. Omdat de bestuurders de limiet (net) niet hadden overschreden, mochten ze uiteindelijk allemaal weer doorrijden.
Wanneeer rijdt iemand onder invloed?
Bij het controleren op rijden onder invloed wordt onderscheid gemaakt tussen beginnende en ‘gewone’ bestuurders. De grens voor een beginnend bestuurder ligt op 0,2 promille. Een gewone bestuurder, die langer dan vijf jaar in het bezit is van een rijbewijs, is strafbaar vanaf 0,5 promille.
Bestuurders die worden staande gehouden voor een alcoholcontrole zijn verplicht om daaraan mee te werken. Bij weigering van de blaastest op straat laadt iemand de verdenking op zich toch alcohol te hebben genuttigd. In dat geval volgt een ademanalysetest op het bureau of in een speciale alcoholbus op de controlelocatie. Als iemand dan opnieuw weigert om mee te werken, of de ademanalyse saboteert, terwijl er geen medische redenen zijn om niet mee te kunnen werken, maakt men zich schuldig aan een verkeersmisdrijf. Hierop staan hoge straffen.