Aanhoudingen henneponderzoek Nijmegen

1 min


Nijmegen – De politie heeft donderdag 20 juni drie verdachten aangehouden in een woning aan de De Lankforst in Nijmegen, nadat eerder in een andere woning in Nijmegen een hennepkwekerij was aangetroffen.

De drie worden verdacht van het voorhanden hebben van hennep en hasj en het vervoeren en verwerken ván en de handel ín hennep. Het gaat om de 52-jarige bewoner van het pand en zijn 39-jarige vrouw en een 24-jarige man die zich op dat moment ook in de woning bevond.

Luxegoederen en geld

Bij de aanhouding is de woning van de verdachten doorzocht. Daarbij is meer dan 10 kilo aan hasjtoppen, ongeveer drie kilo aan hasjplakken, kweekapparatuur en 3 tonnen vol hennep dat nog geknipt moet worden aangetroffen. Naast de hoeveelheid drugs is ook een groot aantal waardevolle goederen in beslag genomen. Dat gaat om onder meer twee auto’s, I-pads, telefoontoestellen, meerdere flatscreens, een piano, dure meubelen, interieurartikelen en ongeveer 50-duizend euro aan cash geld.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten

Uit onderzoek is gebleken dat de bewoners van het pand al geruime tijd geen legale inkomsten ontvingen. De politie vermoedt daarom dat de goederen afkomstig zijn van crimineel verkregen vermogen. De drie verdachten worden allen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Misdaad mag niet lonen

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu.

Beslag

Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank.

Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.

2013059129