Aanhoudingen bij aanpak drugsoverlast en controle

1 min


Maastricht – Het door de gemeente Maastricht, Openbaar Ministerie en politie gezamenlijk gevoerde coffeeshopbeleid heeft vandaag en gisteren geleid tot aanhoudingen, een gebiedsontzegging en donderdagmiddag tot de controle van de coffeeshop Slow Motion aan de Bourgognestraat. Daarbij is de beheerder aangehouden op verdenking van voor het verkopen van softdrugs aan buitenlanders (niet-ingezetenen).

Rond de aanpak van drugsoverlast heeft de politie in het Maastrichtse centrum en in Wyck een viertal processen-verbaal uitgeschreven voor drinken op straat, het verstoren van de openbare orde en dronkenschap. Ook werd bij de controle van personen die mogelijk overlast veroorzaken ook twee mannen op heterdaad aangehouden bij het plegen van een inbraak. Verder hield de politie een man aan, die nog werd gezocht voor een diefstal met geweld. Hij bleek de status van ongewenste vreemdeling te hebben. De politie controleerde ook nog een andere man, die een gebiedsontzegging had voor de plek waar hij zich bevond. Voor het negeren daarvan heeft hij een proces-verbaal gekregen en daarnaast kreeg hij een nieuwe gebiedsontzegging uitgereikt. Ten slotte werd een man aangehouden omdat hij een aantal boetes niet had betaald.

Ook controleerde de politie donderdagmiddag coffeeshop Slow Motion aan de Bourgognestraat op naleving van het zogenoemde i-criterium: geen verkoop van softdrugs aan buitenlanders. Van de dertig klanten in de coffeeshop bleek de helft afkomstig uit het buitenland. De verdovende middelen die dertien van hen op zak hadden, zijn inbeslaggenomen. Ook heeft de politie de handelsvoorraad meegenomen. De beheerder van de coffeeshop, tevens de verkoper, is aangehouden en voor verhoor meegenomen.

De gemeente Maastricht, politie en het Openbaar Ministerie hebben recent benadrukt dat de verkoop van softdrugs aan buitenlanders moet worden gestaakt. Coffeeshophouders hebben dat naast zich neergelegd.

Achtergrond
Zoals bekend voeren de gemeente Maastricht, politie en Openbaar Ministerie een coffeeshopbeleid dat als belangrijke pijlers de aanpak van drugsoverlast en de handhaving van het ingezetenen-criterium kent. Sinds de invoering van de wietpas is de drugsoverlast substantieel gedaald, zo blijkt uit verschillende rapporten. Na een recentelijke uitspraak van de rechter ontstond het foutieve beeld dat buitenlanders weer welkom zijn in coffeeshops. De drugsoverlast nam opnieuw toe, nadat coffeeshops vanaf 5 mei softdrugs zijn gaan verkopen aan buitenlanders (niet-ingezetenen).