Politie houdt vier verdachten van woninginbraken aan

1 min


Hoogeveen – De politie hield dinsdagmorgen in Hoogeveen, Meppel en in een klein dorp in de omgeving van Hoogeveen, vier verdachten van woninginbraken aan. De mannen, twee van 23, één van 24 en één van 25-jaar oud, zijn inwoners van Hoogeveen.

Ze worden ervan verdacht meerdere woninginbraken, in de periode van juli tot heden, in Meppel, Hoogeveen en in het noorden van de provincie Overijssel te hebben gepleegd. De buit bestond hoofdzakelijk uit geld en sieraden. Van het gestolen geld werden luxe goederen, auto’s en complete inboedels gekocht. Naast het onderzoek naar de inbraken wordt nog een Strafrechtelijk Financieel Onderzoek ingesteld. De aangehouden verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Huiszoekingen

Tijdens het onderzoek werden op diverse locaties in Hoogeveen, Meppel, Hollandscheveld en in woning in een klein dorp in de omgeving van Hoogeveen, onder leiding van de rechter-commissaris, huiszoekingen gedaan. Daarbij werden onder andere sieraden, geld, computers en professioneel bouwgereedschap in beslag genomen. Ook andere eigendommen van de verdachten, zoals zeven personenauto’s en een aanhangwagen werden in beslag genomen.

Afpakken

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd om er financieel beter van te worden. Door dit crimineel verkregen vermogen af te pakken, maakt de overheid duidelijk dat misdaad niet loont. Steeds vaker wordt beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld of hun luxe goederen, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft, vloeit in de staatskas. Daarnaast kan dat afgepakte vermogen niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Noord-Nederland veiliger.

Georganiseerde criminaliteit

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Dergelijke onderzoeken richten zich niet alleen op de witwasser, maar ook op facilitators en gelegenheidsstructuren. Dus de mensen en/of bedrijven die de witwasser behulpzaam zijn bij het versluieren van vermogen. Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk.

Woninginbraken

Woninginbraken hebben een grote impact op slachtoffers. Daarom heeft de aanpak van woninginbraken hoge prioriteit bij de politie. In Noord-Nederland steeg het aantal woninginbraken in 2013, terwijl het landelijk daalde. Dat moet stoppen! Elke woninginbraak is er één te veel. De komende jaren willen we het aantal woninginbraken verlagen van 6700 naar minder dan 5500 per jaar.