Geldrop – Elke overval of winkeldiefstal is er één teveel, zeker omdat criminelen vandaag de dag het gebruik van geweld niet schuwen. Ook krijgen winkeliers steeds vaker te maken met afpersing. Om ondernemers en hun medewerkers te leren wat zij zelf kunnen doen om het risico op (winkel)criminaliteit te verkleinen werd er op 28 oktober in Geldrop een preventiebijeenkomst “Laat je niet overvallen!” georganiseerd.
Sinds ongeveer twee jaar krijgt de samenwerking tussen het Centrummanagement Geldrop, de gemeente, politie en brandweer steeds meer vaste vorm. Volgens de werkwijze van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) vindt regelmatig overleg plaats en worden er concrete afspraken gemaakt om bijvoorbeeld maatregelen uit te voeren. Met als doel: de veiligheid in en om het centrum te vergroten. Eén van de maatregelen was om ondernemers en personeel weerbaarder te maken tegen bedreigende personen door middel van het organiseren van een training.
Preventiebijeenkomst voor alle ondernemers
Op 28 oktober werd in het kader van de campagne “Laat je niet overvallen” een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente, samen met het Centrummanagement en de FOG, de politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Voor deze bijeenkomst hadden zich ongeveer 68 ondernemers en medewerkers aangemeld. In de aanloop naar deze avond bezocht een speciale actie-Mini met de opvallende campagnemascotte – Sjaak – op het dak winkelcentrum Coevering en het centrum van Geldrop om winkeliers en medewerkers te overtuigen om deel te nemen.
Preventie
Een overval, afpersing, winkeldiefstal, geweld en agressie hebben een grote impact op ondernemers en medewerkers die het overkomt. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Tijdens de bijeenkomst gaf de politie een toelichting op het aantal winkeldiefstallen en overvallen in Geldrop en werd de vertrouwenslijn Afpersing toegelicht. Vervolgens werd ingegaan op preventieve maatregelen om dergelijke situaties te voorkomen. Denk aan organisatorische maatregelen, zoals gezamenlijk openen en sluiten, duidelijke huisregels en het stimuleren van pinbetalingen. Maar ook aan technische en bouwkundige maatregelen, zoals camera’s. In een workshop hoorden de deelnemers alles over overvalpreventie en afpersing en wat te doen als het toch gebeurt. In een tweede workshop werd geleerd hoe om te gaan met winkeldiefstal en agressie. Kortom: een zeer leerzame avond!