Intensieve controles in strijd tegen woninginbraken

1 min


Utrecht – De politie heeft van donderdagavond 23 tot en met zondagmorgen 26 oktober dagelijks verkeerscontroles op verschillende locaties in Utrecht gehouden om onder andere het werk van woninginbrekers te verstoren.

Donderdag, vrijdag- en zaterdagavond en de daarop volgende nachten heeft de politie in Vleuten en De Meern, Leidsche Rijn, Hoograven en Kanaleneiland intensieve controles gehouden. Verschillende diensten van de politie, maar ook de Belastingdienst controleerden alle verkeersdeelnemers die de wijken in en uit reden. Bij de controles werd gebruik gemaakt van een ANPR-auto, automatische nummerplaatherkenning. De apparatuur scande in totaal duizenden voertuigen op eigenaren of bestuurders die voorkomen in verband met zogenaamnde ‘high impact crimes’, openstaande boetes en belastingschulden en gaf 127 keer een ’hit’. De voertuigen werden vervolgens aan de kant gezet voor onderzoek aan de auto en de inzittenden.

Geen inbraken

Tijdens de controles hebben in de genoemde wijken nagenoeg geen inbraken plaatsgevonden, terwijl er normaal gesproken tijdens de herfstvakantie in de hele stad enkele tientallen inbraken plaatsvinden.

Overige resultaten

Drie voertuigen zijn afgesleept vanwege openstaande vorderingen, drie buitenlandse voertuigen reden nog rond met vreemde kentekenplaten terwijl ze al geïmporteerd hadden moeten zijn. Eén persoon probeerde zich aan de controle te ontrekken op zijn snorfiets. Deze bestuurder bleek geen geldig rijbewijs te hebben. Twee personen hebben ter plaatse een openstaande boete betaald. Eén bestuurder had te veel gedronken en kreeg daarvoor proces-verbaal. Eén auto is in beslag genomen in verband met ongebruikelijk bezit. De belastingdienst had 42 keer een hit. Verder zijn er verschillende voertuigen onderzocht op inbrekerswerktuigen en verdovende middelen. Dit leverde verschillende gebruikershoeveelheden op van verschillende middelen. Deze zijn in beslag genomen.

De politie blijft controleren

De controles vonden plaats omdat tijdens donkere dagen traditiegetrouw meer misdrijven worden gepleegd. De komende donkere periode blijft de politie gericht controles uitvoeren, zowel opvallend als onopvallend. Dit gebeurt op plekken en tijden waarvan we weten dat de kans op inbraak groter is dan elders. Op die manier willen we inbraken voorkómen en inbrekers op heterdaad aanhouden. Bekende inbrekers worden merkbaar in de gaten gehouden en aangesproken om te voorkomen dat zij toeslaan.

Word geen slachtoffer

Zelf kunt u ook iets doen. Gaat u weg, zorg dan dat uw huis een bewoonde indruk achterlaat. Kijk voor preventieve maatregelen op de pagina over woninginbraak   en let goed op in uw wijk. Bel bij verdachte situaties direct 112. Geef inbrekers geen kans! Samen maken we het veiliger.