Tilburg – Om allerlei redenen doen mensen valse aangifte bij de politie. Aangezien iedere aangifte serieus wordt genomen kost het onderzoeken van een dergelijke aangifte onnodige politiecapaciteit.
De afgelopen tijd ontving de politie in onder andere Kaatsheuvel, Bergen op Zoom, Breda, Dongen en Tilburg valse aangiften. Daarbij zou het gaan om straatroven en overvallen. Onderzoek wees uit dat daar in geen van de gevallen sprake van was.
Bergen op Zoom
Een 55-jarige vrouw uit Halsteren doet op 5 mei van dit jaar aangifte. Ze zou aan de Zuivelstraat beroofd zijn van haar telefoon. Na onderzoek bleek dit niet te kloppen. Vermoedelijk was ze haar telefoon verloren.
Dongen
Een 19-jarige man uit Dongen verklaarde op 4 juni 2014 op de Sluisweg te zijn beroofd van zijn fiets. Drie mannen met bivakmutsen eisten eerst geld en toen ze dat niet kregen gingen ze er met de tweewieler vandoor. De man bekent achteraf dat het verhaal niet klopt. Hij heeft de fiets, die van zijn moeder is, niet op slot gezet. Toen de fiets verdwenen was verzon hij het verhaal.
Valse aangifte
Het doen van een valse aangifte is een misdrijf en wordt bestraft. Wanneer de politie erachter komt dat de aangever gelogen hebt bij het doen van een aangifte riskeert degene een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig werk en het is ook nog eens belastend als iemand vals beschuldigd wordt.