Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik – Het mooie en warme weer komt eraan. Voor vaarliefhebbers betekent dit dat de bootjes een opknapbeurt krijgen en in het water worden gelaten. Varen is genieten. Ieder op zijn of haar manier: met de kano, roeiboot of motorboot, met een groep of alleen. Als het weer het even toelaat, neemt de drukte op het water ook toe.
Houdt iedereen zich aan de regels op het water en aan de waterkant, dan blijft het ook voor iedereen genieten. Maar waterrecreatie heeft ook een keerzijde en daarom houdt de politie toezicht op het water. De politie wordt regelmatig geconfronteerd met klachten over snelle motorboten of jetski’s op en rond de wateren in Westfriesland. Het betreft dan met name klachten over snel varen, overmatig alcoholgebruik door schippers, schreeuwen en springen van bruggen vlak naast langsvarende schepen. Het snel varen met speedboten levert bovendien gevaar op voor zwemmers. Deze kunnen bij hoge snelheid gauw over het hoofd worden gezien met alle gevolgen van dien. Onverantwoord varen beschadigt bovendien het milieu. Ook wordt er nog regelmatig gevaren onder invloed van alcohol. Dit levert zeer gevaarlijke situaties op.
Politie en gemeente houden toezicht
Deze zomer gaat de politie van Noord-Holland de overlast en risico’s van waterverkeer voor omwonenden en milieu extra aanpakken. In Westfriesland wordt hierin samengewerkt met meerdere gemeenten. Toezichthouders van Enkhuizen, Stede Broec en Medemblik varen met de politie mee tijdens het vaartoezicht van de politie. Dit wordt gedaan omdat er regelmatig klachten komen van inwoners van diverse waterrijke dorpen over hard en onverantwoord varen door onder andere jongeren. Dit toezicht wordt voornamelijk gedaan om mensen bewust te maken van het feit dat je bijvoorbeeld jonge kinderen niet met een motorboot het water op kunt sturen, maar dat je aan bepaalde eisen moet voldoen. De boetes voor overtredingen op het water zijn niet mis. Voor het varen met drank op wordt het boetebedrag door de officier van justitie bepaald. De maximale vaarsnelheid overtreden betekent een boete van vanaf 90 euro tot een nog hoger bedrag, vastgesteld door de Officier van Justitie en varen op een boot zonder vaarbewijs waar deze wel nodig is kan 550 euro kosten.
Vaarcontroles
In verschillende gebieden van Westfriesland worden extra vaarcontroles gehouden. Veel wordt opgelost door even met de bestuurders te praten, maar ook worden bekeuringen uitgedeeld. De laatste dagen is dat onder andere gebeurd aan de Grote Vliet bij Onderdijk. Hier zijn bekeuringen uitgedeeld voor te snel varen, geen registratiebewijs aan boord, varen zonder dodemansknop te jonge bestuurders. Verder is een man bekeurd wegens het varen onder invloed, hij blies 3,5 keer de maximum toegestane hoeveelheid. Ook is gesurveilleerd in de omgeving van het Streekbos in Stede Broec en de Zuiderkadijkstraat in Enkhuizen. Hier zijn bekeuringen gegeven voor te hard varen, een te jonge bestuurder en geen registratiebewijs aan boord. Ook in Bovenkarspel is gevaren, in de omgeving van het Weelenpad. Hier zijn geen overtredingen geconstateerd.
Melden helpt
Woont u aan het water of vaart u zelf en ergert u zich aan een boot die te hard vaart of teveel geluid maakt, neem dan contact op de politie servicelijn (0900 – 8844). Een goed signalement van de betrokkene(n) en de boot helpt daarbij.