Den Haag – In het onderzoek naar een crimineel jeugdnetwerk in Den Haag Zuidwest, dat plaatsvindt onder leiding van het Openbaar Ministerie, heeft de politie dinsdag 27 mei negen nieuwe aanhoudingen verricht. De aangehouden personen worden verdacht van witwassen, heling of het medeplegen van diefstal. Het gaat om personen uit de directe omgeving van de eerder aangehouden jeugdigen.
De verdachten, vier Haagse vrouwen van 20, 38, 47 en 48 jaar, vier Hagenaars van 13, 15, 18 en 81 jaar en een 49-jarige vrouw uit Wateringen werden uitgenodigd op het politiebureau voor verhoor. Daar zijn zij vervolgens aangehouden en verhoord. Voor de minderjarige verdachten waren medewerkers van Jeugdzorg en het Centrum voor Jeugd en Gezin aanwezig. Alle verdachten zijn dezelfde dag weer in vrijheid gesteld.
Volgens politie en OM bestaan er aanwijzingen dat deze verdachten de vijftien jeugdigen, die eerder werden aangehouden voor het plegen van een groot aantal woninginbraken, faciliteerden. In de strijd tegen het jeugdnetwerk maken politie en OM zich hard om niet alleen de plegers van de woninginbraken aan te pakken, maar ook diegenen die dit faciliteerden en ervan profiteerden.
Aandacht voor omgeving verdachten
Lid van eenheidsleiding Politie Den Haag en portefeuillehouder jeugdgroepen, Nicole Bogers, is blij met de nieuwe aanhoudingen: “Het actief optreden tegen diegenen die meewerken aan het in stand houden van crimineel gedrag past in onze brede aanpak van jeugdgroepen. Hierbij willen we samen met onze partners op alle mogelijke manieren de criminele trend binnen dit soort groepen te doorbreken, onder meer door ook veel aandacht te geven aan de omgeving van de verdachten, waaronder de familie.”
Officier van justitie Kirsten Sanders, gekoppeld aan het onderzoek, beaamt het belang van de focus op familie en vrienden van verdachten: “Het is niet voldoende om aan de rechter te vragen om deze jongeren een forse straf op te leggen en dan maar te hopen dat ze daarna niet opnieuw de fout in gaan. Als je de kern van het probleem niet aanpakt, dan is de kans natuurlijk groot dat ze terugvallen in crimineel gedrag. En, minstens zo zorgwekkend, ook broertjes en buurtgenoten meeslepen. Daarom werken politie en Openbaar Ministerie samen met de reclassering en de gemeente om te kijken of er naast het strafrechtelijke traject ook nog op andere manieren kan worden voorkomen dat ze opnieuw de fout in gaan. Denk aan simpele oplossingen zoals hulp bij verhuizing uit de buurt of de inzet van gezinscoaches.”
Vijftig woninginbraken
De eerder aangehouden jeugdigen worden verdacht van zeker vijftig woninginbraken, die in wisselende samenstelling werden gepleegd. Daarnaast worden enkelen van hen verdacht van openlijke geweldpleging tegen personen of goederen, oplichting en verzekeringsfraude. Van deze vijftien zitten er acht in voorarrest. Drie minderjarige verdachten werden eind april tijdens een pro-forma zitting met strenge voorwaarden geschorst. De rechtbank zal de zaak naar verwachting in oktober behandelen.
Aanpak Beresteinlaan
Met dit onderzoek hebben de politie en Openbaar Ministerie een volgende stap gezet in de aanpak van criminele (jeugd)netwerken in het verzorgingsgebied van Bureau Beresteinlaan en in het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Sinds februari van vorig jaar doet een speciaal politieteam aan Bureau Beresteinlaan onder leiding van een vaste officier van justitie onderzoek naar de activiteiten van een groep van ongeveer 70 overlastgevende jongeren die samen een (jeugd)netwerk vormen, met als doel het aanpakken van crimineel gedrag, het terugdringen van overlast en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. De politie werkt bij deze aanpak nauw samen met het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag. Met deze aanpak worden negatieve rolmodellen zoveel mogelijk uit de groep getrokken, om op die manier de overlast terug te dringen.