Leerlingen wijzen winkelend publiek op zakkenrollers

2 min


Den Haag – Gewapend met tinkle-alarmen en tipkaartjes gingen leerlingen van het Maris College Bohemen, samen met de wijkagenten, woensdagmiddag 21 mei naar verschillende winkelcentra in Loosduinen. Hun doel het winkelend publiek attenderen op zakkenrollerij.

Voordat de leerlingen de straat op gingen, kregen ze een voorbereidende les van de (school)wijkagent Hans Jol. Hans vertelde hen over zakkenrollerij en samen met de leerlingen bekeken ze een DVD over de ‘ins en outs’ van de dadergroep, hoe ze situaties kunnen herkennen en speelden de leerlingen een rollenspel. “Het is voor minderjarigen best lastig om op straat iemand aan te spreken. In een rollenspel leren we hen hoe ze hun verhaal op straat moeten doen”, zegt Hans.

Belletjes

Woensdagmiddag om 13.00 uur was het zover. De leerlingen gingen in koppels uiteen om gewapend met tinkle-alarmen en tipkaarten het winkelend publiek aan te spreken. De ‘belletjes’ blijken zeer gewild te zijn bij het publiek. Hans: “Het tinkle-alarm moet je vastmaken aan je portemonnee en zodra een zakkenroller je portemonnee beetpakt, gaan de belletjes rinkelen. Toen het winkelend publiek doorhad dat wij deze tinkle-alams uitdeelden, kwamen ze massaal op ons af om zo’n tinkle-alarm te vragen. Al snel komen helaas ook de verhalen te voorschijn van veelal ouderen, die helaas al slachtoffer waren geworden van zakkenrollers.”

Complimenten

Hans: “Tijdens de actie krijg ik meerdere malen de reactie ‘goed dat jullie hier iets aan doen’ en ‘complimenten voor de leerlingen’.Tijdens een gesprek tussen een dame op leeftijd en een van onze leerlingen, zie ik kans de tas van mevrouw met inhoud ongemerkt weg te pakken. Waarna ik hem uiteraard weer aan haar retour gaf. Ja, mevrouw dit keer was het ‘slechts’ de wijkagent, maar het had anders kunnen zijn!

Ook liepen de leerlingen tegen het issue niet-Nederlands sprekende burger aan. Hoe zorg je dan dat je boodschap overkomt. Een leerling koos ervoor om de uitleg aan het dochtertje te geven die het vertaalde aan haar moeder. Een ander koos voor een vrije Engelse vertaling: ‘We like to tell you something about ‘Zakkenrollerie’ (fonetisch). Hilariteit alom op de markt.”

Win-win

Tijdens de preventieacties werken de gemeente Den Haag, het stadsdeel Loosduinen, het Maris college Bohemen en de politie samen. Leerlingen van het Maris College Bohemen, die in hun derde jaar de richting Sport, dienstverlening en veiligheid doen aan de preventieacties mee in het kader van hun studie. De leerlingen doen aan vier preventieacties mee en als ze die goed afronden, zij een certificaat als aanvulling voor hun portfolio. Hans: “De leerlingen krijgen de kans om tijdens de acties onder andere de competenties ‘publiek contact’ te oefenen onder toeziend oog van wijkagenten en docenten. Het aanspreken van een wildvreemde op straat kan voor een minderjarige nog weleens ‘spannend’ zijn. De leerlingen hun leermoment, wij een veiligere wijk… een win-win situatie dus.”

Laatste preventieactie gericht op babbeltrucs

De laatste preventieactie van dit lopende schooljaar staat in het teken van ‘babbeltrucs’ en wordt op donderdagmiddag 5 juni gehouden. De leerlingen gaan dan bij een flink aantal seniorenwoningen aan de Pisuissestraat aan de bel. De bewoners krijgen dan voorlichting over babbeltrucs en de leerlingen mogen hen namens de gemeente Den Haag een kierstandhouder en/of een spionnetje aanbieden. Hans: “Deze preventiemiddelen zijn gratis en worden op kosten van de gemeente geplaatst. Met de bewoner wordt een afspraak gemaakt voor het daadwerkelijk plaatsen ervan. Deze methodiek en verdere preventieondersteuning wordt ons aangeboden door Guus Schouten, projectleider Volumecriminaliteit van de Bestuursdienst Gemeente Den Haag (OOV). De buurtbeheerder van Vestia is hier ook bij aanwezig.