Holten

1 min


Nijverdal, Wierden, Rijssen-Holten – In de week van 19 tot en met 24 mei organiseert politie basisteam Twente-West (gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn, Wierden) de actieweek. In deze week worden een aantal gerichte acties gehouden.

Actieweek

De actieweek vindt twee keer per jaar plaats. Tijdens de actieweek worden gerichte acties gehouden, waarbij het accent ligt op de vastgestelde speerpunten binnen het basisteam. Maar ook op onderwerpen die zijn aangedragen door collega’s, gemeenteraadsleden en burgers wordt extra geïnvesteerd. Ook wordt er extra ingezet op de samenwerking met netwerkpartners zoals de douane, belastingdienst en RDW.

Restalcohol controle

Maandag 19 mei is in de vroege ochtend een restalcohol gehouden op de rotonde Helmkruidlaan/Baron van Sternbachlaan in Nijverdal. In totaal is van 450 bestuurders een blaastest afgenomen. Twee bestuurders hebben een rijverbod en een boete gekregen. Zij hadden een alcoholpromillage van 1,28 ‰ en 0,56 ‰.

In Rijssen op de rotonde Enterstraat/Karel Doormanstraat is eveneens gecontroleerd op restalcohol bij bestuurders. Hier zijn in totaal ruim 700 bestuurders gecontroleerd. Zeven bestuurders hadden nog wel restalcohol in hun lichaam maar bleven onder de strafbare grens.

Bewust maken

Restalcohol is het percentage alcohol dat in het bloed overblijft na een (te) korte nachtrust. Het menselijk lichaam heeft 1 of 1,5 uur nodig om een standaard glas alcohol af te breken. De bestuurder is zich in de meeste gevallen hier niet van bewust. Het verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 0,5 promille bedraagt, bij een beginnend bestuurder 0,2 promille.

Diezelfde middag zijn op verzoek van bewoners en wijkagenten diverse snelheidscontroles gehouden. In Haarle op de Tunnelweg, hier kunnen vier bestuurders een snelheidsboete tegemoet zien. In Hellendoorn op de Luttenbergweg kregen twee bestuurders een boete. In Enter zijn tien bestuurders bekeurd op de Vonderweg en de Goorseweg. In Wierden aan de Bekkenhaarsweg zijn vier bekeuringen uitgedeeld. In Rijssen aan de Morsweg, twee en in Nijverdal aan de Meester Ponsteen ook twee.

De resultaten van de verschillende acties worden gedurende de actieweek bekend gemaakt.