Amsterdams doelgroepenteam wint internationale prijs

1 min


Amsterdam – Het Amsterdamse doelgroepenteam won gisteren een internationale prijs. Tijdens het congres van de International Association of Financial Crime Investigators (IAFCI) werd de Law Enforcement Officer of the Year award uitgereikt aan het team dat straatroof en zakkenrollerij in Amsterdam bestrijdt.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de IAFCI aan een persoon of team dat een belangrijke bijdrage levert aan de bestrijding van financiële criminaliteit. “Zakkenrollerij is vaak de start van een keten van fraude en oplichting. Na de diefstal worden pinpassen geskimd en identiteispapieren vervalst om ze vervolgens te gebruiken bij andere criminele activiteiten”, aldus de awarduitreiker Simon Meijn van American Express. “Het werk van het doelgroepenteam draagt bij aan het doorbreken van die keten in een vroeg stadium.”

Het doelgroepenteam werkt met een flexibel aantal politiemensen in burger. In de stad speuren zij naar straatrovers en zakkenrollers. De projectleider van het team Bert Farenhorst overhandigde de prijs direct aan ‘motor en inspirator van het team’ Jacco Lochtenberg. Jacco: ‘We zoeken de drukke plekken op en letten op afwijkend gedrag. Het is een kwestie van de lange adem, een zakkenroller wacht geduldig zijn kans af; wij ook. We werken ook samen met creditcardmaatschappijen en banken. We krijgen van hen informatie over fraudeurs of dieven. Met die informatie gaan wij de straat op. Herkennen we iemand, dan vragen we toestemming aan de officier van justitie om hem buiten heterdaad aan te houden. Dat heeft al vaak tot succes geleid.’

Zakkenrollers slaan toe waar veel mensen zijn: bijvoorbeeld in de horeca en het openbaar vervoer en bij festivals en evenementen. Tijdens grote evenementen als GayPride en Koninginnedag zijn dan ook altijd pieken te zien in het aantal aangiften. Daarom staat zakkenrollerij ook voor komende Koningsdag hoog op de agenda.

Koningsdag

Tijdens Koningsdag zijn er meer agenten in burger op straat om zakkenrollen tegen te gaan. Toch zit de oplossing voor dit probleem niet sec in de extra inzet van politie. Pieter-Jaap Aalbersberg, eenheidschef van politie Amsterdam: “Steeds vaker is de buit bij zakkenrollerij een smartphone. Als je deze toestellen straks op afstand onklaar gemaakt kunnen worden, dan zijn ze een stuk minder aantrekkelijk om te stelen.”
Tot die tijd is het goed dat mensen zich bewust zijn van de waarde van hun smartphone en deze goed wegstoppen. Aalbersberg: “Je stopt niet snel zeven briefjes van honderd in je achterzak in een druk gebied terwijl mensen dat wel met hun smartphone doen. De beste manier om zakkenrollen tegen te gaan blijft; goed op je spullen letten en je niet af laten leiden.”